Всеки знае какво да прави, ако пипне настинка: наблегнете на

...
Всеки знае какво да прави, ако пипне настинка: наблегнете на
Коментари Харесай

4 народни средства за настинка, които всъщност не са толкова полезни

Всеки знае какво да прави, в случай че пипне простуда: наблегнете на чесън, лимони, портокали, компреси с горчица при кашлица, смесете черна ряпа с благоуханен мед.

Лекар от най-високата квалификационна категория, член на Асоциацията на медицинските публицисти и някогашен подполковник от аварийна здравна работа Алексей Водовозов предизвестява: измежду известните предписания няма нито една, която да се назова чудодейно лекарство за простуда.

Витамин Ц

Ако отворите интернет и видите какво би трябвало да се приемете при простуда, то на всички места следва първата рекомендация – витамин С. Какво беше първото нещо, което майка ви ви купи в детството когато имахте простуда? Точно по този начин, лимони и портокали. В края на краищата се счита, че витамин С покачва имунитета, а също по този начин форсира лекуването.

„ Страстта към витамин С, се породи от неправилните схващания на Нобеловия лауреат за химия и мир Лайнъс Полин за резултата на аскорбиновата киселина върху човешкото тяло “, споделя Алексей Водовозов. – Но клиничните проучвания са като селекция против изказванието, че витамин С лекува всичко. Е, с изключение на може би скорбут, т.е. действителния недостиг на витамини в аскорбиновата киселина. “

Според лекаря учените в действителност желали да схванат – ами в случай че са пропуснали на ниска цена, само че необикновено дейно средство, което лекува безусловно всичко? И са тествали витамин С за успеваемост стотици пъти в разнообразни обстановки. Но резултатите са разочароващи.

„ Например в една от рецензиите на Cochrane (Cochrane е интернационална организация, която учи успеваемостта на методите на лекуване благодарение на потвърдена медицина.)

Установено е, че витамин С не понижава честотата на ТОРС (тежък изострен респираторен синдром), тъй че има няма смисъл да го приемате постоянно за тези цели, – сподели Водовозов. – Единственият резултат, въпреки и доста едва изразен, се следи при хора, ангажирани с тежък физически труд.

В различен обзор на Cochrane били направени специфични проучвания по отношение на пневмонията. Но тук към този момент за всички категории пациенти няма резултат нито във връзка с предварителната защита, нито във връзка с лекуването. “

Между другото, по време на пандемията COVID-19 всички незабавно започнаха да поучават да се пие аскорбинова киселина, напомни терапевтът. Но даже и с ковид, витамин С се оказа ненужен, което към този момент е потвърдено (например проучванията по тази тематика могат да бъдат открити в European Journal of Clinical Nutrition ).
Важно е да се има поради, че витамин С въобще става нездравословен, в случай че го пиете дълготрайно и в огромни дози – от 7 гр. на седмица и повече, означи Водовозов. Такъв неконтролиран банкет на аскорбинова киселина може да докара до появяването на камъни в бъбреците, защото рН-то на урината се трансформира.

Не е належащо изцяло да се откаже от витамин С при положение на простуда: „ В дребни дози, по 100–250 mg няма да ви навреди, само че не си правете илюзии по отношение на някакъв осезателен резултат. “

О, и апропо – лимонът и портокалът не са първенци по наличие на витамин С. Например сладкия червен пипер съдържа доста повече от него!

Вижте още:

Чесън

Друго известно средство за битка с вирусни инфекции е чесънът. Препоръчва се да се подготвят капки за нос и разнообразни укрепващи смеси от него или просто да се яде в чист тип. Но, уви, успеваемостта на чесъна при лекуването на заболявания не е доказана.

„ В едно от изследванията беше показано, че хората, които са приемали чесън всеки ден в продължение на три месеца, в действителност се разболяват от ARVI (остра респираторна вирусна инфекция) по-рядко.

Но в това време продължителността на болестта беше същата като в групата която консумирала чесън, по този начин и в тази на плацебо. Тоест като профилактично средство – може би, като лечебно – не ”.

В същото време, добави лекарят, учените означават изразената антивирусна интензивност на екстракта от чесън, само че единствено когато става въпрос за клетъчни култури.

Ако въпреки всичко решите да борите настинката с чесън, би трябвало да знаете, че чесънът не е подобаващ за хора със болести на стомашно -чревния тракт, защото има мощно дразнещо деяние.

Репички с мед

Едно от водещите места в листата с национални предписания е примес от сок от черна ряпа с мед той се оправя добре с кашлицата. Освен това акцентът в този коктейл е върху репичките.

„ Медът е проучен неведнъж и е потвърдено, че във връзка с успеваемостта той е почти наедно с известния антитусивен сътрудник декстрометорфан “. Така че в обичайна рецепта „ черна ряпа с мед “ медът може да се смята за повече или по -малко дейна съставна част.

Що се отнася до меда, терапевтът поучава да го ядете през нощта – от 0,5 до две чаени лъжички, според от възрастта. Но медът е строго противопоказан за деца под 12 месеца – те могат да развият по този начин наречения ботулизъм на новородени.

Вижте още:

Компреси с горчица

Синапените компреси сякаш работят заради затоплящия резултат: кръвта се втурва към бронхите, имунната система стартира да работи по-добре и кашлицата отстъпва.

„ Горчицата под каквато и да е форма е различен образец за„ наказателна “процедура – засмя се Водовозов. – Но за жалост нито едно клинично изследване не е посочило даже най-малък резултат от сходен метод. „

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР