Всеки знае, че февруари е най-късият месец и може да

...
Всеки знае, че февруари е най-късият месец и може да
Коментари Харесай

Защо февруари е единственият месец, който има 28 дни?

Всеки знае, че февруари е най-късият месец и може да има 28 или 29 дни според дали годината е високосна. Но знаете ли за какво е по този начин? Да, обвързвано с въртенето на Земята, само че по какъв начин тъкмо? Време е за къс урок по история.

За всичко са " отговорни " римляните. При първия си цар - Ромул, годината е била разграничена на 10 месеца - от март до декември.

По това време той, и неговият народ считали времето сред декември и март за маловажно, тъй като няма нищо общо с жътвата.

По-късно обаче вторият цар на Рим, Нума Помпилиус, решил да направи календара по-точен, като го синхронизира с действителната лунна година, която е към 354 дни. Нума добавил два нови месеца – януари и февруари – след декември, с цел да отброява новите дни.

Римляните вярвали, че четните цифри са „ нещастни по тази причина всеки месец е имал нечетен брой дни, редуващи се сред 29 и 31. Но с цел да има равнене на 355-те дни е било нужно единият да е с 28 и това бил февруари.

Смята се, че този избор може да се дължи на обстоятелството, че римляните са почитали мъртвите и са правили ритуали за филтриране през февруари – думата „ februare “, означаваща „ филтриране “ на диалекта на античното сабинско племе.

Сезоните обаче са почнали да се разместват. За да спре изместването на сезоните великият Юлий Цезар вкарва нов календар с 4-годишен цикъл, в който има една високосна година. Юлианският календар прибавя малко повече от 10 дни към всяка година, правейки всеки месец 30 или 31 дни, като се изключи февруари.

За да се регистрира цялата година с дължина 365,25 дни, един ден се прибавя към февруари на всеки четири години, в този момент прочут като „ високосна година “

- И по този начин месец февруари остава най-късият и до ден-днешен – 28 дни в естествена година и 29 през високосните. Въпреки това, в историята е имало няколкослучая, когато в някои страни февруари е имал публично 30 дни.     

- През 1699 година Швеция взема решение да премине от юлианския към григорианския календар, като пропусне спомагателните дни за високосните години след 1700, в продължение на 40 години. Така 1700 година не е високосна в Швеция, само че това е единствената изменена година, тъй като макар първичния проект, 1704 и 1708 година са високосни. През този къс интервал шведският календар е един ден напред по отношение на юлианския и 10 дни обратно по отношение на григорианския.    

- През 1711 година Швеция взема решение да се върне към юлианския календар и по тази причина на идната 1712 година месец февруари има два спомагателни дни – 29 и 30 февруари. Тази дата е отговаряла на 29 февруари от юлианския и на 11 март от григорианския календар. Приемането на григорианския календар в Швеция става дефинитивно през 1753 г.    

- През 1929 година Съветският съюз вкарва революционен календар. По този метод годините 1930 и 1931 публично съдържат 30 февруари.    

- През 1932 година календарът е зарязан и месеците възстановяват нормалната си дължина.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР