Всеки земеделец трябва да се довери на новите технологии в

...
Всеки земеделец трябва да се довери на новите технологии в
Коментари Харесай

Зам.-министър Джиков: Всеки земеделец трябва да се довери на новите технологии в сектора, защото чрез иновации можем да бъдем конкурентоспособни на световния пазар

Всеки земеделец би трябвало да се довери на новите технологии в бранша, тъй като посредством нововъведения можем да бъдем конкурентоспособни на международния пазар. Това сподели заместник-министърът на земеделието Тодор Джиков при формалното разкриване на 15-то издание на профилираното ревю БАТА АГРО 2023 година

Аграрният заместник-министър уточни още, че себестойността на родната продукция значи мъдро ръководство, обмисляне и вложения в стопанствата. „ Нужно е да се приказва и за по-справедлива цена при продажбата на земеделската продукция, и по-лесна и бърза продажба “, добави той. По думите му това значи, че е належащо да се обърне внимание на качеството, по-високия рандеман и вярното предпазване.

„ През 2023 година, по подмярка 4.1. „ Инвестиции в аграрни стопанства “, до земеделските производители е планувано да доближат близо 500 млн. лв., с които ще имат опция да закупят машини, препарати за растителна отбрана и торове “, заяви Тодор Джиков. И разяснява, че по този метод могат да бъдат реализирани задачите за повишение на добива като количество и качество.

Земеделският заместник-министър осведоми още, че има финансов запас от близо 400 млн. лв. по подмярка 4.2. „ Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански артикули “. По думите му към този момент има писма, за премахване на нередностите и договорирането на подмярката, като добави, че до месец ще стартира приемът по Плана за възобновяване и резистентност. „ В него също има близо 450 млн. лв. по четири посоки. В служебния кабинет се постарахме да администрираме по този начин приема, че да улесним оптимално опциите за кандидатстване, да понижим административната тежест, с което да осигурим опция за договаряне на плановете до септември месец 2023 година “, обясни Джиков.

В умозаключение, заместник-министър Джиков пожела на изложителите и гостите да намерят нови бизнес контакти, машини, технология, техника, с които да бъдат сполучливи и ползотворни. И поздрави уредниците, че за поредна година съумяват да съберат на едно място всичко належащо за актуалното земеделие.

В рамките на ревюто, посетителите могат да се срещнат с продуктите на над 200 участника и над 600 марката. И тази година Министерството на земеделието има информативен щанд, на който специалисти дават отговор на въпроси.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР