Всеки застраховал автомобила или дома си, ще трябва да плаща

...
Всеки застраховал автомобила или дома си, ще трябва да плаща
Коментари Харесай

Застраховките "Автокаско" и за имущество ще поскъпват с 5% заради градушките

Всеки застраховал автомобила или дома си, ще би трябвало да заплаща в допълнение, с цел да може с тези средства страната да обезщети аграрни стопани, които нямат застраховки, е логиката на проектозакон на земеделското ведомство

© Цветелина Белутова Още по тематиката
Как бурята към " Зелена карта " утихна

Засега България избегна заплахата да бъде сложена под мониторинг, което щеше да оскъпи всички полици
11 май 2018
Градушка от недомислици в новия план за отбрана на земеделците от бедствия

Най-спорният миг е, че част от финансирането ще идва от застрахователни награди по полици за коли и жилища.
27 апр 2018
По-скъпа отбрана, по-малко автомобилни обири

Застраховка против обир имат под 20% от леките коли
15 мар 2018
Обектът не е застрахован

Застраховките против кражба, отвън тези на ипотекираните жилища, са единствено към 9000
15 мар 2018 Застраховките " Каско " и имуществените застраховки против пожар, наводнения и обири ще нарастнат с най-малко 5%, в случай че бъде признат законопроектът за предварителна защита против неподходящите събития в земеделието. Според текста, препоръчан от земеделското министерство, застрахователите и техните клиенти - жители и компании, ще би трябвало да финансират с част от доброволните си застраховки битката с градушките в земеделието. На застрахователите се пада да внасят 0.8% от премийния доход от автокаско, пожар и естествени бедствия и вреди по имуществото, с цел да подкрепят държавно дружество, което от своя страна да се бори с градушките и наводненията и да обезщетява земеделските стопани. Самите фермери пък може и да не подписват застраховки за обработваемите площи, каквато е естествената процедура в останалите европейски страни.

Според изчисленията на застрахователите, в случай че планът бъде признат, това ще докара до увеличение на цената на застрахователните полици с най-малко 5%, защото неочакваната такса ще би трябвало да бъде обезщетена по някакъв метод, който да покрие техническите запаси на сдруженията, брокерските комисионни и презастрахователните контракти. Логично, в случай че косвеният налог върху застраховките бъде натрапен, това ще докара до повишаване на застраховките всяка следваща година и ще се отрази върху мотивацията на клиентите да подписват полици, част от които се харчи за друго. През предходната година премийният доход по автокаско е 566 млн. лева, а от застраховките против пожари и вреди по имуществото е общо 267 млн. лева

Общественото разискване по законопроекта завърши и съгласно мнението на Асоциацията на българските застрахователи препоръчаните ограничения са неефективни, обществено несправедливи и ощетяват добросъвестните консуматори на застрахователни услуги.

Криворазбрана взаимност

Законопроектът планува държавно дружество да се бори с градушките, като финансирането му ще идва от държавния бюджет, от вноски от земеделските стопани (по 0.50 лева на декар) и от вноски от 0.8% от прихода от продажба на всички застраховки от класове " Сухопътни транспортни средства (без релсови транспортни средства) ", " Пожар и естествени бедствия " и " Други вреди на имущество ". В случая става въпрос за най-масовите доброволни застраховки – автокаско и за домашно имущество.

Опитът на застрахователите досега демонстрира, че огромните аграрни производители не застраховат земеделските си култури, поради дребната възможност цялата повърхност да бъде повредена от естествени бедствия и надлежно да претърпят огромни загуби. На процедура се получава по този начин, че от една страна застрахователите ще финансират предварителна защита за огромни аграрни производители, които кардинално не подписват застраховки, а друга страна – източник на финансиране биха били застраховани лица, които нямат отношение и не са облагодетелствани от законопроекта.

Застрахователните компании са срещу

Според мнението на Асоциацията на българските застрахователи този метод е напълно непростим и основава неравнопоставеност сред потребителите на застрахователни услуги. " На процедура, застрахованите лица ще финансират мероприятия по предварителна защита главно ориентирани към аграрни стопани, в това число и незастрахованите, със средства от наградите по доброволни застраховки, които нямат нищо общо със бранша на земеделието, а постоянно и без даже да имат включен риска градушка ", се споделя в мнението им.

Според документа проектозаконът опонира на правилата на обществена правдивост и публичен интерес и би трябвало да бъде напълно модифициран.

Застрахователите предизвестяват, че в случай че той се одобри в настоящия тип, цената на най-масовите застраховки ще се увеличи. " Финансовият модел за застраховане на ограниченията е неправдив и недопустим, не предлага заслужено систематизиране на тежестта сред всички заинтригувани страни и нарушава правилата на отбрана правата на потребителите ", се споделя в мнението на застрахователите.

Асоциацита предлага законопроектът да бъде изменен по този начин, че да включва наложително обезпечаване на земеделските площи, за които се получават държавни и евросубсидии. Освен това те считат, че би трябвало да се сътвори пул за селскостопанско обезпечаване, който да поеме разноските по предварителна защита на градушки и наводнения.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР