Всеки заинтересован потребител може да използва тол калкулатора на страницата

...
Всеки заинтересован потребител може да използва тол калкулатора на страницата
Коментари Харесай

Сами можем да изчислим колко ще плащаме по пътищата

Всеки заинтригуван консуматор може да употребява тол калкулатора на страницата на Националното тол ръководство www.bgtoll.bg. Чрез него водачите или притежателите на пътни транспортни средства над 3,5 тона могат да получат информация за пътните такси, които ще дължат камионите или рейсовете след въвеждането на тол системата в комерсиална употреба. Тогава тежкотоварните транспортни средства ще заплащат на база на изминатото разстояние, а не както до момента – за време с електронна винетка.


Досега тол калкулаторът можеше да се употребява в тестова среда в четирите демонстрационни центъра на Националното тол ръководство – в София, Пловдив, Варна и Русе.

Услугата към този момент е налична онлайн за всички консуматори на https://trots.bgtoll.bg/

За да се пресметна тол таксата за стремежи маршрут, би трябвало да се вкарат данни за транспортното средство – камион или рейс със съответните техническа маса, брой оси и емисионен клас. Посочва се дата и начален час на пътуването. Избират се начална и последна точка на маршрута, както и до 4 междинни местоположения. Потребителят може да изиска да мине по най-бързия или по най-краткия маршрут по заложените параметри.

В резултат притежателят или ползвателят на пътното транспортно средство получава подробна информация за платените сектори по пътя – автомагистрали, първи и отчасти втори клас пътища, както и за дължимите пътни такси. Калкулаторът пресмята и предстоящото време за пътешестване по определения маршрут, който се пресъздава върху пътната карта на България, осведомят на уеб страницата на Националното тол ръководство.

Заложеният в системата обсег на пътищата с тол такса е 6 050 км от общо към 20 000 км републиканска пътна мрежа.

Тарифите на тол таксите бяха признати от Министерския съвет и са обнародвани в „ Държавен вестник “, брой 101 от 27.12.2019 година

Използването на тол калкулатора оказва помощ на потребителите да се ориентират за разноските, свързани с пътните такси на база на изминато разстояние, изключително в случай че решат да употребяват маршрутна карта. Тя разрешава да се заплати авансово за изминаването на разстояние сред две точки с до четири междинни местоположения.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР