Всеки зает в ИКТ индустрията допринася за държавния бюджет три

...
Коментари Харесай

ИТ бизнесът: Недопустимо е да се вдига максималният осигурителен доход


Всеки ангажиран в ИКТ промишлеността способства за държавния бюджет три пъти повече от междинното
(снимка: CC0 Public Domain)

Браншовите организации на ИКТ промишлеността излязоха с обединена позиция против следващите хрумвания на Българска социалистическа партия за нарастване на оптималния застрахователен приход (МОД). Зад мнението стоят подписите на БРАИТ, БАСКОМ, AIBEST, БАИТ, БЕСКО и ИКТ Клъстер.

“Намираме за неприемливо въобще тематиката да се слага в общественото пространство, изключително на фона на отсъстващ повсеместен план за народен бюджет  – без никаква ясна политическа визия за справяне със комплицираната икономическа обстановка и без ограничения за стимулиране на високотехнологичната промишленост като мотор на изваждането от икономическата рецесия на страната ”, гласи позицията, публикувана през днешния ден до медиите.

Увеличаване на МОД е удар върху междинната класа в България, която е гръбнакът на стопанската система, счита бизнесът. Тежестта на тази мярка ще бъде понесена от изобретателните хора, заети във високотехнологичната промишленост, които и без друго “с доста старания и без никаква поддръжка от страната, съумяваме да задържим да работят в български компании и да заплащат налозите и осигуровките си у нас ”, показват от ИКТ бизнеса.

В момента всеки ангажиран във високотехнологичните промишлености основава висока добавена стойност и способства за държавния бюджет три пъти повече от междинното за страната под формата на налози и осигуровки. Отделно от това заетите във високотехнологичните промишлености движат потреблението в редица други браншове като търговия, туризъм, бизнес с парцели, забавление, просвета и доста други, акцентират браншовите организации.
още по темата
“Многократно сме предупреждавали политическите партии в България, че триумфът на високотехнологичната промишленост не е даденост. Високият ѝ напредък към сегашния миг не трябва да ни успокоява, защото, работейки най-вече за експорт, тази промишленост е мощно повлияна от международните трендове. А там към този момент се вижда стесняване на растежа във всички браншове, което неизбежно ще се отрази през 2023 година и в България ”, гласи позицията.

Много от прилежащите страни са подхванали безапелационни ограничения, с цел да дадат опция на високотехнологичните си промишлености да запазят темпото на своето развиване посредством целенасочени политики, окуражаващи развойната активност и намаляващи или премахващи данъчно-осигурителната тежест за фирмите и чиновниците. “На този декор в България единственото „ решение “, което хрумва на политиците, е да усилят МОД, задоволявайки само тяснопартийните си цели без оглед на националния интерес ”, се споделя в известието до медиите.

“Насреща сме да дискутираме ограничения за изсветляване на сивата стопанска система и оферти за това по какъв начин равнищата на обезпечаване в България да са съответни на услугата, която се получава в подмяна, без обаче да се позволява каквато и да е  голословна смяна в данъчно-осигурителната рамка. В противоположен случай ще се подложи на тестване дребната ни зараждаща се междинна класа и ще се дискредитира предвидимостта на бизнес средата в страната ”, заключават браншовите организации.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР