Всеки втори с ХИВ, потърсил медицинска помощ, е получил отказ

...
Всеки втори с ХИВ, потърсил медицинска помощ, е получил отказ
Коментари Харесай

Всеки втори с ХИВ у нас, потърсил медицинска помощ, е получил отказ

Всеки втори с ХИВ, потърсил здравна помощ, е получил отвод - най-често от стоматолог, демонстрират данни от непредставително изследване на CheckPoint София, извършено през 2021 година

Проучването е анонимно, непредставително измежду 106 българи, които живеят с ХИВ, от които 92 мъже и 14 - дами. Данните демонстрират, че при всички инфектирането е настъпило по полов път.

90% от интервюираните пациенти се наблюдават в Отделението за добита имунна непълнота към СБАЛ по инфекциозни и паразитни заболявания, София.

Данните от изследването демонстрират още, че 94% от пациентите са стартирали банкет на терапия до 20 дни след потвърдителния резултат. 86% от пациентите одобряват веднъж на ден антиретровирусна терапия в една таблетка, а останалите - в 2 таблетки.

72% от пациентите на терапия са смятали, че ще имат съществени странични резултати от лекуването преди да започват лекуването. Такива обаче не са регистрирани при нито един от тях.

26 от пациентите, участници в допитването, показват, че са открити с ХИВ в късна фаза и са имали влошен имунен статус. Късното диагностициране се дължи на терзанието от проучването, на неналичието на опция за анонимно тестване (особено в дребните обитаеми места в страната), както и на страха от упования резултат. Все повече пациенти с ХИВ се откриват в по-късна фаза на инфекцията и са живели дълго с нея, преди да започват лекуване.

Впечатление прави, че близо 58% от всички участници не са били осведомени с инфекцията преди да бъдат диагностицирани с ХИ В, като са били на мнение, че продължителността на живота е доста дребна. Едва 30% са имали информация за ефикасността на актуалното лекуване. 64% от пациентите споделят за прекарване на потрес от диагнозата, 42% показват, че са имали депресивни признаци . Само 2% са потърсили прочувствена поддръжка от експерт.

Към момента на възпаление с ХИВ всеки трети от участниците в допитването е имал непрекъснат сътрудник. След диагнозата едвам при 5% е настъпила разлъка, като останалите са траяли дружно, без значение от диагнозата . Повече от 80% от неинфектираните сътрудници са стартирали PrEP - терапия, която предотвратява инфектирането с вируса.

Само 21% от участниците в допитването са споделили за ХИВ статуса си с близки, родственици и членове фамилията. Най-много от участниците в допитването (52%) са разкрили за първи път за болестта си пред другари. Масово живеещите с ХИВ не споделят за своя статус с лекарите отвън ХИВ секторите , заради боязън от отвод от грижи. От разкрилите статуса си пред здравни служащи (25%), всеки втори е получил заобиколен отвод от лекуване, като най-често подобен дават стоматолозите.

Отношението на лекарите отвън ХИВ секторите към пациентите, живеещи с вируса е най-сериозното предизвикателство, което споделят участниците (86%) в анонимното допитване. Заедно с неналичието на здравна грижа за съпътстващите болести (за 79% това е предизвикателство) се оформя забележителен % на обезпокоените от стигмата в здравната система пациенти, живеещи с вируса.

64% от участниците в допитването показват, че се тормозят от недостиг на медикаменти, а за 84% проблем е постоянното следене на вирусния товар . Доставката на медикаменти и проучването на вирусен товар се контролират с държавни публични поръчки, а тяхното несвоевременно пускане, както и неуспехите в хода на процедурите, сложиха в риск от липса на терапия повече от 500 българи с ХИВ през 2020 година и над 1000 българи, за които не беше осъществявано извънредно значимото следене на вирусното натоварване.

Близо половината от живеещите с ХИВ, участници в допитването, показват като предизвикателство и неналичието на безвъзмездна психическа поддръжка, което слага съществено въпроса за прочувствената грижа за пациенти, живеещи с тежки диагнози, които се лекуват в българската здравна система.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР