Всеки втори четвъртък от март месец е обявен за Световен

...
Всеки втори четвъртък от март месец е обявен за Световен
Коментари Харесай

Кога трябва да се прегледаме за "тихия убиец" в организма ни? Д-р Емил Паскалев отговаря!

Всеки втори четвъртък от март месец е разгласен за Световен бъбречен ден, за да се притегли вниманието на международната общност върху бързото и интензивно разпространяване на бъбречните болести и последвалите затруднения, водещи до бъбречна непълнота.

Бъбречните увреждания се откриват освен при потвърдена към този момент патология на бъбрека, само че и при други съпътстващи болести - захарен диабет, артериална хипертония, подагра, високо наднормено тегло, затлъстяване.

“Този значим орган ни се дава един път и за цялостен живот. Както и нервните кафези, нефроните - бъбречните кафези - не се възвръщат. При загубата на 95% от нефроните човешкият организъм може да съществува единствено на диализа или след бъбречна трансплантация.

Бъбречното заболяване е наречено “тих убиец”, тъй като в продължение на дълго време те не дават признаци и не провокират недоволства, а подкопават организма от вътре. Основните врагове на бъбреците са неправилното хранене и неприятните привички. Ако има остатък в храната на протеини, бъбреците са с нараснал товар и се образуват камъни. Причината за камъните може да бъде и обилие от кисело, солено и пикантни храни, алкохол, цигари”, изяснява нефрологът проф. доктор Емил Паскалев, шеф на Клиниката по нефрология и трансплантация в Александровска болница.

Интервюто с доктор Паскалев четете на най-полезния здравен уебсайт Zdrave.to
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР