Всеки водач на МПС може да се сблъска с нанесени

...
Всеки водач на МПС може да се сблъска с нанесени
Коментари Харесай

Какво да направя при нанесена щета на автомобила ми?

Всеки лидер на МПС може да се сблъска с нанесени вреди по колата, колкото и неприятна да е тази обстановка. Тя може да бъде разследване от разнообразни събития – пътно-транспортни катастрофи, умишлени повреди от други лица или естествени бедствия. В такива моменти е извънредно значимо да знаете по какъв начин да реагирате и какви са вашите варианти.

Специалистите от " Ай енд Джи Иншурънс Брокерс " споделят какво можете да извършите при нанесени вреди по автомобила ви.
Какви са вариантите ви при нанесени вреди по автомобила?
Първата стъпка е да съставите протокол с другите страни, наранени от случая. Ако имате застраховка на автомобила си (гражданска или Каско), идната стъпка е да се свържете с вашата застрахователна компания или медиатор. Те ще ви насочат по какъв начин да продължите с процедурата по обезщетение и ремонт на колата. Това включва оценка на вредите и установяване на сумата, която ще бъде покрита от застраховката.

Ако виновността за ПТП е ваша и нямате застраховка " Каско " на МПС, вредите по вашето МПС са за ваша сметка.

Една от вариантите е да закарате колата си в приближен автосервиз. Там ще бъде осъществен първокласен ремонт с истински елементи и гаранция за свършената работа. В взаимозависимост от типа на застраховането, ремонтът може да бъде отчасти или изцяло затрупан от застрахователното сдружение, споделят от I&G Brokers.
Какво значи " Каско " застраховка?
Каско застраховката е доброволна (незадължителна, опционална), за разлика от наложителната гражданска отговорност, и покрива доста от вероятните вреди по вашия автомобил. Тя ви дава успокоение и убеденост, че ще получите обезщетение даже и при най-неблагоприятните условия. Освен вреди покрива и кражба, обир, пожар, градушка или други непредвидени обстановки.
При какви условия не е допустимо да се застрахова автомобилът ви?
Съществуват съответни изключения, при които е невероятно сключването на Автокаско за транспортното ви средство или застрахователната награда е по-висока. Някои коли не могат да бъдат обекти на Каско застраховка и образци за това са:
МПС с десен волан;учебни;таксиметрови;автомобили отдавани под наем;състезателни.
Винаги консултирайте с вашето застрахователно сдружение за повече детайлности, защото е допустимо да има разлики в изискванията и изключенията в другите компании, припомнят експертите от Ай енд Джи Иншурънс Брокерс.
Какви са плюсовете на Автокаско застраховането?
Освен че покрива вреди по автомобила отвън тези, които обгръща наложителната гражданска отговорност, може да бъде жизненоважна при положение на съществени повреди по автомобила. Ето някои от главните преимущества на Автокаско застраховането:
покрива извънредно необятен набор от събития, в това число естествени бедствия, обири, пожари, умишлени повреди от други лица и повреди в резултат на пътно-транспортни катастрофи. Този тип застраховка може да бъде незаместим, в случай че се окажете в непредвидима обстановка, която изисква скъпоструващ ремонт;много застрахователи включват услуги като пътна помощ и превоз на автомобила при повреда. Това може да бъде извънредно потребно изключително в случай че се намирате на непознато място или се нуждаете от незабавна помощ;проверката и ремонтът на вредите нормално се улесняват. Застрахователните сдружения постоянно имат партньорски връзки с автосервизи и могат да ускорят процеса на оценка и ремонт на автомобила;можете да бъдете предпазени и от кражба на МПС, което може да бъде голямо облекчение в такава неприятна ситуация;едно от най-големите преимущества е спокойствието, което ви предлага. Знаейки, че автомобилът ви е предпазен при положение на всевъзможни непредвидими обстановки, можете да пътувате безпокойно;някои сдружения оферират опцията да застраховате колата си онлайн.Какви вреди покриват Каско застраховките?
Със подписване на Автокаско вие получавате отбрана при разнородни неподходящи събития – рухване на клон върху автомобила, щета при повреда към МПС (като водопроводна), кражба нацяло транспортно средство и доста други.

Ето още някои случаи, които Каско застраховането най-често покрива:
Природни бедствия – пожари, наводнения, удар от гръмотевица и т.н.Падане на клон или мразовит пай върху колата.Пътно-транспортни катастрофи (ПТП) – без значение дали са с присъединяване на друго МПС или с обект на пътя, като дърво или мантинела.Повреди в резултат на повреди към колата – водопроводни, канализационни и други Включени са и изригванията и детонациите на такива уреди към автомобила.Пожар на колата в резултат на техническа нередовност – включително детонация. При престой, при включване на мотора, при работа на мотора и при придвижване на транспортното средство.Повреда на паркираното застраховано МПС от друго транспортно средствоУмишлени повреди от други лица – палеж, взривяване, заливане с киселини или основи, надраскване и др.Кражба на цялото МПС или на оборудването му – навигационно, мултимедийно съоръжение и други
Това са единствено част от вредите, които покриват Каско застраховките. Всяка застрахователна компания предлага разнообразни условия, по тази причина е целесъобразно да се свържете със своя медиатор и да се консултирате по отношение на покритието, размера на компенсациите и изключенията, при които Автокаско не важи или няма по какъв начин да се подписа.
За кого са подобаващи Каско застраховките?
Те са предопределени за притежатели на леки или товарни коли. Подходящи са за всеки, който желае да отбрани и подсигури транспортното си средство при най-различни неприятни събития: естествени бедствия, злоумишлено разваляне от трети лица, пътно-транспортни катастрофи. Често условие по отношение на МПС е леките коли да са с до 9 седящи места включително, а за товарните – да са под 2,5 тона.

Каско застраховката не е предопределена за коли с дясна дирекция, спортни, образователни, таксиметрови и такива, които се отдават чартърен. Обикновено в изключенията участват и колите с краткотрайни регистрационни номера и други За да разберете повече детайлности по отношение на изискванията за подписване на Автокаско, е целесъобразно да се свържете със застрахователния си медиатор или сдружение, които ще ви обяснят всичко належащо и ще ви спомагат.

Нанасянето на вреда на автомобила ви може да бъде доста стресиращо преживяване. Но в случай че сте готови и знаете какви са вариантите ви, можете да сведете до най-малко напрежението и терзанието най-малко по отношение на поправката на скъпоструващите повреди и вреди. 

Ако виновността е ваша при ПТП, знаете по какъв начин да се справите със обстановката: сформиране на протокол, даване на нужната информация на другите участници в случая и свързване със застрахователния ви медиатор.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР