Всеки украински гражданин със статут у нас вече ще може

...
Всеки украински гражданин със статут у нас вече ще може
Коментари Харесай

Украинските бежанци у нас ще получават по 40 лв. на ден, реши правителството

Всеки украински жител със статут у нас към този момент ще може да получава по 40 лв. дневно, реши кабинетът. Изявление след днешното съвещание направиха министри от кабинета „ Петков ”, дружно с началника на кабинета Лена Бориславова.

“България се причислява към европейската протекция като стартира мерките на Директивата за краткотрайна протекция. Предоставя се краткосрочна помощ за 3 месеца за украински жители – в размер на до 40 лв. на ден”, каза Бориславова.

Финансовият министър Асен Василев сподели, че 30 000 украински жители имат период до 31 март за приемане на бежански статут, с цел да могат да получават помощта от 40 лв..

С тази мярка ще бъде подкрепят и българският туристически бранш, който в създалата се обстановка може да чака отлив на туристи. Средства ще получат и хотели, и места за настаняване, решили да приютят бежанци, изясни началникът на кабинета.

По думите й България няма да изпраща изтребители към Украйна. Това е решeние, зад което застава кабинетът, само че не е било обсъждано на днешния Министерски съвет.



“3 милиона тона пшеница има общо в България, 300 000 са в запаса, а 1,1 млн. тона ще бъдат закупени. Решението е взето, а парите са отпуснати. Отпуснати са и пари за слънчоглед и царевица, с цел да се подсигури и фуражът”, сподели Асен Василев.

„ Не чакаме спиране на доставките на газ. Отменяне на мораториума за ток няма да докара до повишение цените за битовите консуматори. КЕВР ще излезе с ценово решение, само че те няма да бъдат по-високи от настоящите. Драматични покачвания на цените на парното няма да има, покачването ще е в границите на повишението цената на газа, не повече ”, съобщи финансовият министър.

„ Цена от 5 лв. за литър олио в магазините е далавера. Производствената цена е 2 лв.. Сами разбирате, че разликата от 2 до 5 лв. не е оправдана облага, нито е опрощение за нарасналите цени на горивата ”. Това съобщи Корнелия Нинова, вицепремиер и министър на стопанската система и промишлеността.

„ Твърдението от през днешния ден, че прекъсването на износа от Украйна и Русия на слънчогледово семе е една от повода за повдигането на цените, сега имаме 1 млн. и 500 хиляди тона слънчогледово семе, което стига за 4 години и половина произвеждане на олио. Собствениците на слънчогледово семе и олио задържат количества в очакване да се вдигне още цената или да го изнесат, с цел да го продадат с по-голяма облага ”, добави вицепремиерът.

„ Затова подхващаме ограничения като страна. От през днешния ден задвижваме Комисия за защита на конкуренцията със сигнал за монопол и всички типове инспекции. КЗП от няколко дни е на инспекции – ще влезем във всеки склад. Агенцията по Стокови тържища и борси ще ревизира по складовете и пазарите какво се крие там. Искам да кажа на всички, които се пробват да създадат свръхпечалба на гърба на българския народ, че всички институции ще бъдат вдигнати на крайник и ще срещнете цялата мощ на страната. Няма да позволим да изнудвате в тези сложни моменти на рецесии българския народ ”, безапелационна беше Нинова.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР