Всеки служител в Кока-Кола ХБК България е насърчаван да дава

...
Всеки служител в Кока-Кола ХБК България е насърчаван да дава
Коментари Харесай

Константин Атанасов: Юридическите екипи днес са не само правни, а стратегически партньори на бизнеса

Всеки чиновник в Кока-Кола ХБК България е насърчаван да дава хрумвания и да ползва нови способи за усъвършенстване на процесите, споделя Константин Атанасов, шеф отдел „ Правни въпроси ” в компанията. Той се причислява към екипа през 2012 година като специалист „ Правни въпроси ”, идвайки от Кремиковци АД. През годините минава през позиции с възходящи отговорности, а от 2016 година оглавява Правния отдел на компанията. Той е магистър по „ Право ” и е приключил Софийския университет „ Св. Климент Охридски ”. Сред персоналните му пристрастености са алпинизъм и присъединяване в български и интернационалните маратони.

- Тази година отбелязвате 10 години като част от екипа на Кока-Кола ХБК. Кои са най-големите провокации, пред които сте се изправяли и които стоят пред вас в професионалното ви всекидневие в компанията?

- 10 години в динамична компания като Кока-Кола ХБК са значително време - научих доста скъпи уроци за този интервал и значително се построих като персона и експерт. Имах и доста занимателни моменти и се срещнах с доста забавни и стойностни хора. Несъмнено, първото огромно предизвикателство беше стартирането ми в правния екип на компанията. Когато си част от водача в производството и разпространяването на питиета в България, се стремиш всекидневно да даваш най-хубавото от себе си и да спомагаш за непрекъснатото възстановяване на бизнес резултатите. От нас се чака да се оправяме с провокациите и имаме вяра, че за всяка сложена задача има работещо решение. Това, което ми оказа помощ да съумея, беше извънредно позитивната атмосфера, помощта от страна на сътрудниците и търпението към мен да натрупам нужната рутина, с цел да нося изгоди за бизнеса. Другото, което постоянно ме е впечатлявало и карало да се усещам горделив като правист, е дисциплината на сътрудниците, уважението и спазването на разпоредбите.

През 2016 година поех управлението на Правния отдел на компанията за България и това изискваше от мен да развия уменията си да упълномощавам задания към екипа, да го развъртвам и стимулирам за реализиране на все по-високи резултати. Стремя се да реализирам това с непрекъсната връзка, с надграждане на умеенето ми да чувам, да давам и получавам противоположна връзка, да разбирам и отвръщам на потребностите на сътрудниците в и отвън работата, и не на последно място, да подтиквам самостоятелността им при взимане на решения. Истината е, че през годините съм получил доста потребна противоположна връзка от моя екип, която ми оказа помощ извънредно доста да подобря уменията си като управител. Благодаря им за това и всичко, което дават от себе си всеки ден!      

В днешно време сме изправени пред редица бизнес провокации, разрешаването на които е главен приоритет и за нашия екип, чиито отговорности от дълго време се простират надалеч оттатък обичайното разбиране за Правен отдел и изискват стратегически метод и изчерпателност на познанията по необятен набор от тематики. От полемики с снабдители по отношение на възходящите разноски за първични материали и енергоносители, през възходящата инфлация, до изменящите се бизнес модели на нашите клиенти и еволюиращите потребителски настройки. В резултат на тази постепенна промяна, към юридическите екипи има все по-големи упования и през днешния ден те са освен правни, а стратегически сътрудници на бизнеса.

Друго огромно предизвикателство сега са усложняващите се регулации, свързани с растящата комплексност на публичната и бизнес среда и с нарасналите упования към бизнеса. Защита на персоналните данни и киберсигурност, конкурентно право, антикорупция, подаване на сигнали за нарушавания, са единствено част от значимите тематики, с които би трябвало да се съобразяваме на ежедневна база. Сложната геополитическа конюнктура докара и до голям брой санкционни режими, които също изискват вниманието ни. Отделно, има и характерно за нашия бизнес законодателство: за храни и питиета, кръгова стопанска система и други. В идващите години предстоят и още регулации, които ще доведат до нови отговорности за огромните компании да управляват веригите си на доставки (т.нар. corporate sustainability due diligence), регулации за изкуствен интелект, огромни масиви от данни и цифрови платформи.

Освен че в Кока-Кола се стремим прецизно да съблюдаваме всички регулации, ние си слагаме и още по-високи цели. Постигнатите досега резултати ни дават тласък да поемаме все по-смели задължения във връзка с устойчивото ни развиване, а точно - до 2030 година да събираме и рециклираме 100% от опаковките, които пускаме на пазара. А до 2040 година да реализираме чисти нулеви излъчвания. През последните две години постигнахме предварително две от задачите ни до 2025 година - 100% от опаковките на всички Кока-Кола артикули към този момент са рециклируеми, като отчетохме и понижаване на директните въглеродни излъчвания с 30%. Този прогрес е още едно доказателство, че сме на прав път и знам, че колкото и дълъг да е той, ще го извървим до дъно в името на общото ни по-добро на следващия ден.

- Да ръководиш Правния отдел на динамична компания като Кока-Кола звучи на първо място отговорно. По какъв метод правните потребности на компанията се трансформират в процеса на нейното развиване?

- Бизнесът става все по-динамичен и комплициран. Портфолиото на нашата компания непрекъснато се уголемява. Когато стартирах през 2012 година то обхващаше газирани питиета, сокове, вода и енергийни питиета. След това стартирахме дистрибуцията на високоалкохолни питиета, а в последните години изградихме мощно 24/7 портфолио, като прибавихме и категорията „ кафе “, с дистрибуцията на Costa Coffee и Caffe Vergnano. Oсвен че прибавят стойност, новите категории основават и повече комплексност, както като вътрешни процеси, по този начин и като законови правила, които би трябвало да се съблюдават.

От друга страна, главно условие за триумфа на бизнеса е процесите да са оптимално елементарни и нещата да се случват бързо и елементарно. Стремим се да разгадаем това несъгласие, като използваме погледа си върху целия бизнес, с цел да улесним връзката сред отделите и да реализираме опростяване на процеси, документи и контракти, като и съблюдаване на разпоредбите, без непотребна администрация. С други думи, построяваме визията и тактиката на Правния отдел не като „ разходен център “, а като „ генератор на стойност “ за бизнеса. Разбира се, стремим се да прибавяме стойност освен във тип на спестено време и старания на компанията, само че и като търсим благоприятни условия за възстановяване на финансовите й резултати. Така да вземем за пример, неотдавна развихме модернизиран развой за ръководство на хладилните ни уреди, с който успяхме да подобрим неведнъж връщането им от пазара, когато те се употребяват в нарушаване на подписаните контракти. По този метод те могат да се употребяват по-ефективно и да носят повече доходи на компанията.

- Начело сте на незначителен, само че ефикасен екип. Как с юристите в него успявате да отговорите на потребностите на всички отдели и всички 1000 чиновници на компанията?

- Главната причина, несъмнено, е в моя екип, формиран от изключителни експерти, които непрекъснато надграждат знанията си за правото и бизнеса, и са в непрекъсната връзка с сътрудниците от всички отдели. Това ни оказва помощ да сме самодейни, бързи и да взимаме най-правилните решения, дружно с сътрудниците по цялата верига. Не мога да пропусна и Правния ни екип на равнище Група, с който сме в непрекъснат контакт, и който подкрепя всички 29 страни, в които Кока-Кола ХБК оперира, с образования и препоръки по значими за бизнеса тематики.

На локално равнище екипът ни дава отговор за правното обслужване на чиновниците в България, взе участие интензивно и в групови планове, с което способства за възстановяване на правните процеси в групата като цяло.

Радвам се, че през годините демонстрираме стабилно високи резултати и във връзка с удовлетвореността на сътрудниците от работата с нас в годишната анкета за задоволеност на така наречен вътрешни клиенти от всички отдели в компанията. Проучването е адресирано до всички чиновници и като се изключи че измерваме удовлетвореността им, ние проучваме резултатите и дружно с сътрудниците от другите звена създаваме проекти за адресиране на възможни проблеми и възстановяване на представянето.  

Друг значим детайл са и външните ни правни съветници, които способстват за качеството на нашите решения, поддържат ни при водене на правосъдни каузи, и ни оказват помощ самодейно да следим развиването на правната рамка в България и Европейския съюз.

Не мога да не загатна и високата правна просвета на сътрудниците в компанията. Ние, като Правен екип, способстваме за това като вършим редица образования, от момента на постъпване на нови хора и на периодическа база, по основни за бизнеса тематики като ръководство на контракти, конкурентно право, етично бизнес държание и антикорупция, подаване на сигнали за нарушавания, отбрана на персоналните данни, трудови връзки и други. Това спомага всички да са наясно къде са главните опасности за бизнеса и да могат да взимат верните решения на момента, а в случай че се двоумят – да се обръщат към нас за съвет и подпомагане.

- Кока-Кола дължи огромна част от известността си на непрекъснатите си нововъведения в редица посоки. Интегрирате ли новаторски системи и във връзка с ръководството на правните въпроси в компанията?

- Всеки чиновник в компанията е насърчаван да дава хрумвания и да ползва нови способи за усъвършенстване на процесите. Важно е и, че се стремим да работим по този начин, че да удовлетворяваме потребностите на клиентите, без да робуваме на от време на време непотребна подчиненост и администрация. Иновативният дух в компанията ни стимулира да търсим нови способи да доставяме изгоди за бизнеса и да способстваме за ускорение на растежа му.

В нашия отдел нововъведенията също са умишлен и целеустремен развой, като се стремим непрекъснато да предлагаме нови хрумвания и усъвършенствания, имаме смелостта да тестваме разнообразни разновидности и да поемаме калкулирани опасности. През годините въведохме и непрекъснато развиваме общоприети мостри или по този начин наречените темплейти за огромна част от договорите и документите в компанията. Имаме система за електронно утвърждение на договорите, която основава бистрота в процеса и ни дава опция да следим за скоростта на тяхното основаване и утвърждение, както и равнището на приложимост на темплейтите. Така разбираме къде процесът се нуждае от усъвършенствания.

В последните две години бяхме едни от „ пионерите “ измежду фирмите за бързооборотни артикули, като въведохме електронно сключване на договорите, с оптимално автоматизиран развой. Това доста форсира и улесни процеса, което е преимущество както за нас, по този начин и за нашите клиенти. Въведохме и автоматизирана система с детайли на изкуствен интелект за инспекция по отношение на спазването на регулациите от нашите снабдители. В момента работим по дигитализацията на трудовите документи, което ще усъвършенства преживяването на чиновниците и ще нарежда компанията ни още по-пълноценно като новаторски шеф, зает към чиновниците си. За идната година планираме да работим интензивно по опростяването на текстовете на договорите ни, тъй че да са на оптимално наличен за клиентите ни език. Убедени сме, че по този метод ще допринесем за построяването на още по-силни партньорски връзки и още по-добри бизнес резултати. Друг значим за нас фокус е да се научим да използваме още по-добре множеството данни, с които разполагаме, с цел да търсим благоприятни условия за оптимизация на процесите и самодейно ръководство на рисковете.



Снимка: Иван Коловос

- Технологиите безспорно подкрепят работата на юристите, само че понижават ли значимостта на ролята им? 

- Не, в противен случай, технологиите ни оказват помощ да минимизираме времето за действия, които имат механически темперамент, като администриране и сключване на контракти или инспекции на клиенти и снабдители. Така можем да се фокусираме върху действия с по-голямо значение за бизнеса като усъвършенстване на процеси и документи, присъединяване в крос-функционални планове, включително електронна търговия, възстановяване на работата с клиенти и снабдители, а също по този начин - образования на сътрудниците и ревизиране на контракти на огромна стойност и надлежно с по-висок риск.  

На второ място, само че не и по значение – спестявайки време на сътрудниците по цялата верига посредством разнообразни нововъведения, даваме опция на хората ни да вземат участие в редица начинания за стабилно развиване, както и да поддържат разнообразни дела по най-подходящия за тях метод. Доказателствата за триумфа на този метод са доста, само че като образец мога да споделя, че единствено за миналите две години десетки чиновници на Системата на Кока-Кола способстваха със стотици часове за образованието на 10 000 младежи по програмата ни #YouthEmpowered. Радвам се, че също съм част от тази самодейност, тъй като когато успеем да предадем нови познания даже на един младеж и да го вдъхновим с друга вероятност, откриваме добавената стойност, която всеки от нас е кадърен да даде.

- Каква е тайната на постигането на баланс сред правните потребности на една компания и сполучливите й бизнес резултати?

- Мисля, че основният детайл е методът, който Правният отдел има към ролята си в компанията.  Както загатнах, нашата тактика е не просто да пазиме бизнеса от правни опасности, а да търсим способи, с помощта на които плановете да се случват по най-правилния и мечтан метод. За задачата се стремим да сме в непрекъсната връзка с всички равнища в организацията и да имаме задълбочено схващане на цялостните ни потребности. Разбирайки потребностите на бизнеса и правните опасности, с крос-функционални старания съумяваме да взимаме верните решения и да управляваме рисковете по един прагматичен метод, без непотребни затруднения и закъснение.

На второ място е към този момент упоменатата просвета на съблюдаване на разпоредбите, която сме построили и поддържаме в компанията. Така в доста случаи, когато сътрудниците се сблъскват със общоприети правни въпроси, в екипа ни сме спокойни, че те могат бързо да вземат най-хубавото решение, без да чакат интервенция от нас.

- Освен, отдаден на правото, сте и алпинист, изкачил Монблан, както и ултрамаратонец, заемал челни позиции в редица български и интернационалните надпревари. Как постигате салдото сред професионалната и персоналната пристрастеност?

- В световен проект, бизнес средата става все по-комплексна и динамична, а за доста хора това е обвързвано и с нараснали равнища на стрес и риск от бърнаут.  Затова съгласно мен е извънредно значимо всеки да откри своя баланс сред работа и персонален живот, и това е един от правилата, които се стремя да съблюдавам и да промотирам. Разбира се, аз обичам работата си и тя е мой главен приоритет, само че всеки има потребност от интервали на „ изключване “ и „ презареждане “ за идващото предизвикателство. Моят метод е да провокирам себе си и във физическо отношение, с нанагорнище на върхове, тичане, ски. Това ми носи доста изгоди. На първо място, по този начин подкрепям добра физическа форма и защото съм уверен, че физическото здраве способства за психическото благоденствие, считам, че това ми оказва помощ да взимам по-добри решения в работата си. Така също упражнявам волята си и това ми оказва помощ да посрещам сполучливо и професионалните компликации. И не на последно място, по този начин опознавам нови места и се срещам с доста забавни хора, от които мога да науча доста нови неща.

В моите очи хората са най-важната съставна част за триумфа на всеки бизнес и когато те са стимулирани и въодушевени да се развиват в персонален проект, са стимулирани, въодушевени и по-успешни в работата си и се трансформират в мотор за все по-добри резултати. С персоналния си образец се стремя да покажа точно това.

Мениджър Нюз

Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР