Всеки шофьор знае, че ако индикаторът за ниско ниво на

...
Всеки шофьор знае, че ако индикаторът за ниско ниво на
Коментари Харесай

Каране на резерва: може ли горивна помпа да изгори?

Всеки водач знае, че в случай че знакът за ниско равнище на гориво в резервоара светне на панела, тогава остава малко гориво, което обаче е задоволително, с цел да стигнете до бензиностанцията! Лек автомобил може да измине приблизително още 50-80 км, според от модела. Някои по-големи коли и всъдеходи на извънградско могат да изминат и до 200 км. По предписание това е задоволително, с цел да стигнете до бензиностанцията. Днес обаче въпросът е друг: може ли карането на " запаса " в действителност да докара до изгаряне на горивната помпа?

В множеството модерни коли горивната помпа е инсталирана на дъното на резервоара. Уредът се слага в специфична хлътналост. Това се прави, с цел да може да се вземе и последното останало гориво. Върху корпуса на помпата има специфична пластмасова чаша, която съдържа датчик за равнището на горивото. Помпата е по този начин конструирана, че да защищава всмукателя от изсъхване. С други думи, даже най-евтината бензинова помпа в една модерна кола, съставлява много комплицирана и добре премислена система.

`Каране

Може ли тази помпа да изгори от каране с най-малко гориво? Всъщност това е извънредно малко евентуално. Дори бюджетните бензинови помпи с консумация на ток от 5 ампера би трябвало да работят на изсъхнало за няколко минути, с цел да стартират да се нагряват. Първите 2-3 минути помпата ще бъде просто топла. За да изгори, устройството ще би трябвало много повече време. При естествена работа на автомобила горивната помпа непрекъснато се охлажда от горивото.
`Каране

Това просто се случва, обратно на известното неправилно разбиране, не заради горивото, което към момента е в резервоара, а заради горивото, което минава през помпата, а също и в резултат на непотребното гориво, което помпата връща назад в резервоара. Така се получава затворена безвредна система: помпата работи, до момента в който моторът работи, моторът работи, до момента в който горивото се подава, до момента в който горивото се подава, помпата се охлажда. Веднага откакто горивото спре да тече, моторът ще спре и помпата ще спре да работи и няма заплаха от прегряване.

Мръсотията в резервоара е рискова  Каране на

Ако нещо може да навреди на горивната помпа, то това е боклукът, който последователно се натрупва в резервоара. Тази нечистотия е по-вероятно да влезе в помпата, когато равнището на горивото в резервоара е ниско. Освен това, както всеки различен механизъм, бензиновата помпа последователно се износва по време на работа. На първо място, ресурсът на колектора, четките и работното колело се изчерпват. За да обобщим, прегряването на горивна помпа посредством каране на " запаса " е съвсем невероятно. Като цяло обаче постоянното шофиране с най-малко гориво не добре за колата, а и за самата помпа.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР