Всеки сезон има по няколко случая в заведения и места

...
Всеки сезон има по няколко случая в заведения и места
Коментари Харесай

Какви са правата ни при посещение на заведение?

Всеки сезон има по няколко случая в заведения и места за настаняване, които скандализират туристите. Познати от това лято са такса “климатик ”, “допълнинелно лед ”, “резен лимон ” и други Затова фокусът в полемиките на тематика туризъм все по-често пада върху обслужването.

Но знаем ли като консуматори какви са правата ни при посещаване на заведения?
От онлайн платформата „ Ние, потребителите “ коментират разпоредбите при даване на услуги в местата за хранене и развлечения.

Таксуването на клиентите за прилагане на санитарния възел е нелегално
Съгласно наредбата за категоризиране на този вид обекти, притежателите им са длъжни да обезпечат безвъзмезден достъп на клиентите до WC-то, без значение от типа и категорията на заведението. За страдание, към момента се срещат заведения, които изискват възнаграждение за използването на санитарния възел от клиентите.

Отварянето на безакохолни, бира и вино
Независимо от типа и категорията на заведението за хранене и развлечения, сервитьорите са длъжни да отварят пред клиентите бутилките с безалкохолни питиета, бира и вино, които им сервират. Това обвързване още веднъж произтича от цитирания нагоре подзаконов нормативен акт. В разгара на това лято клиент се оплака пред „ Ние, потребителите “, че е видял реклама за опция да завоюва премия при попадането на избран знак под капачката на известна газирана напика, поръчал си я, само че му я донесли отворена и той по този начин и не схванал какъв е шансът му.

Ледът – в купа с железна щипка
Всички заведения са дължни да обезпечават непрекъснато предложение на лед. Това обвързване не наподобява да допуска спомагателното му таксуване – какъв случай имаше и напълно неотдавна, при който заведение в Несебър таксува кубче лед по 1 лева Сервирането на леда следва да е в купа с железна щипка, като изключение от това предписание се позволява единствено за заведенията с една звезда.

Менюто се подава от дясно, поръчката се приема – от ляво
Знаете ли, че според нормативната уредба сервитьорът сервира лист-менюто с дясната ръка, от дясната страна на госта. Той изчаква и следи в профил на масата клиентът да направи своя избор и приема поръчката, като при опция застава от лявата страна на госта. При нужда оказва помощ на клиента при избора на храни и питиета, прави рекомендации и изяснява ястията от менюто. В случай че приготвянето на част от поръчваните ястия е дълготрайно, сервитьорът уведомява, че поднасянето им ще закъснее.
Тези условия още веднъж важат за абсобютно всички заведения и несъмнено са директно свързани и със стандартите и равнището на обслужване.

Настаняване единствено на почистена маса
Понякога и ние, като клиенти, настояваме за нарушаването на правилото настаняването да става единствено на почистена маса. Обикновено това се случва, когато бързаме да заемем място в заведението и предлагаме масата за бъде готова, откакто към този момент сме заели местата към нея. Това не е вярно и освен крие опасности за нас, само че и отваря вратата пред сервитьорите за неприятни практики.

Такси климатик, стол, принадлежности, в допълнение лед...
Изискването на сходни такси сигурно оказва отрицателно въздействие върху потребителското прекарване по време на обслужването, само че и хвърля тъмна сянка върху визията за туризма, както пред родните туристи, по този начин и пред задграничните. Затова опитите за таксуване на сходни “допълнителни ” услуги, изключително когато авансово не е била оповестена цена за тях, би трябвало да бъдат наказвани освен от клиентите и контролните органи, само че и от правилните в сектора, с цел да не се петни имиджът на целия бранш.

Нямам 1 стотинка да Ви върна...
Често цените в заведенията приключват на „ и 99 стотинки “, а сервитьорите от време на време декларират, че нямат да върнат 1 стотинка. Или повече. Те нямат запаси да го кажат, като употребяват терзанието на клиентите да си я изискат. Ако и Вие попаднете в сходна обстановка и изпитвате стеснение да настоявате за рестото си, пък било то и 1 стотинка, си помислете дали търговецът би Ви продал стоката, в случай че на Вас не Ви доближаваше тази стотинка. Отново опираме до обслужването. Доволният клиент ще остави доста по-голям бакшиш с възприятие на наслада и удовлетворение, само че когато му вземат наложително даже 1 стотинка, ще остане горчивият привкус на измамата и чувството за съпричастност в нещо, което не утвърждава.

“Докато тези проблеми единствено взривяват пристрастеностите на потребителите, вместо да провокират инспекции на контролните органи и реакции на сектора към причинителите, ще страдат клиентите, само че и имиджът на целия отрасъл поради обособени лица, които си разрешават да нарушават законодателството и да злоупотребяват с доверието и към този момент изчерпалото се самообладание на хората ”, разяснява създателят на “Ние, потребителите ” Габриела Руменова.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР