Всеки работен ден поне един, който е бил обвиняем и

...
Всеки работен ден поне един, който е бил обвиняем и
Коментари Харесай

Всеки ден един оправдан осъжда прокуратурата за обезщетение

Всеки работен ден най-малко един, който е бил обвинен и оневинен, осъжда прокуратурата за обезщетение по Закона за отговорността на страната за вреди (ЗОДОВ).

Това демонстрират данните от последния годишен отчет на държавното обвиняване, оценени през днешния ден в "Сега ".

Само за месец завършиха две каузи с присъдени рекордни компенсации. На съдията Петър Сантиров, съден и оневинен за корупция, прокуратурата би трябвало да заплати 300 000 лв..

Проваленото дело против инспекторката от Национална агенция за приходите във Варна Мариана Димитрова ще коства на данъкоплатците 100 хиляди лв.. Решенията са на Софийския градски съд и на Окръжния съд във Варна.

Близо 2,5 милиона лв. от данъкоплатеца

284 души са осъдили прокуратурата по ЗОДОВ през м.г., сочат данните на обвиняването. В съвсем всеки от тези случаи - 97.2%, прокуратурата е виновна поради нелегално обвиняване.

Присъдените компенсации са за малко над 2,47 милиона лв.. За 2015-а сумата е 2 495 245 лева, а за 2014 година - 3 651 867. От отчета на прокуратурата не излиза наяве какви лихви се заплащат за забавените компенсации, въпреки че лихвите са огромно перо при заплащанията по такива каузи.

Бившият началник на фонд "Земеделие " Асен Друмев, който беше обвиняем по три каузи, сега води три цивилен процеса против прокуратурата, сподели инспекция в електронното деловодство на градския съд. По тях към този момент са му присъдени общо 50 000 лева обезщетение.

Друга правосъдна сага, по която сметката ще платят данъкоплатците, е тази за "Софийски парцели ". След като беше дефинитивно приет за почтен, някогашният началник на сдружението Тошко Добрев е завел дело по закона за отговорността на страната, демонстрира информация в електронното деловодство на Софийския градски съд. Не излиза наяве каква е цената на желае му.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР