Всеки предприемач и всяка компания има своите шансове, но и

...
Всеки предприемач и всяка компания има своите шансове, но и
Коментари Харесай

OfficeRnD и ефективното управление на бизнеса

Всеки бизнесмен и всяка компания има своите шансове, само че и своите огромни компликации. Понякога шансът каца на рамото и е въпрос на добра подготовка и умения да го уловиш. Друг път тестванията за устойчивостта и гъвкавостта може да траят дълго, както беше с пандемията. Особено когато се създава програмен продукт за ръководство на офисни пространства. Ще ви срещнем с положителния образец на OfficeRnD за основаването на стартъп и за развиването му до компания с капацитет за „ еднорог “ в динамично изменящата се световна среда. Със съоснователя на тази сполучлива организация Мирослав Мирославов ще поговорим за преимуществото да правиш международен бизнес, като си позициониран в България, както и за изгодите от това да спечелиш Startup World Cup Bulgaria.

За Мирослав Мирославов пътят към триумфа стартира по този начин: Завършва компютърни науки в СУ „ Св. Климент  Охридски “ през 2005 година Минава през няколко компании, до момента в който пред 2009 година се открива в „ Телерик “, когато компанията е във вихъра на развиването си. Тогава с Мирослав Недялков работят дружно, виждат проблем и насочват вниманието си към опциите за по-доброто систематизиране на чиновниците в офиса. Започват да търсят софтуерни решения, които биха могли да създадат ръководството по-лесно, а хората да са по-ефективни и по-ангажирани в работата си. Двамата се концентрират върху концепцията, само че когато продажбата на „ Телерик “ е финализирана, те не са стигнали до съответна разработка. Превключването към „ Прогрес “ одобряват като знак да подхващат нещо свое. През март 2015 година получават финансови средства против дребен дял в компанията, което им дава опция по-спокойно да основат стартъп.
Предисторията
„ И двамата с Мирослав Недялков сме програмисти и нямахме никаква увереност дали пазарът ще има интерес към софтуерно решение за по-доброто ръководство на хората в офиса. Решихме да създадем компанията, да се фокусираме върху създаването, след което да откриваме дали ще се отвори пазар за нея. Преди това не е имало сходен артикул, а всичко е било ориентирано по-скоро към сграден мениджмънт, само че не и към ангажираността на хората. Изчетохме много книги и отново не бяхме сигурни дали ще има потребност от такова решение “, споделя Мирославов.
Бизнес старт в Лондон
Само две седмици откакто се разделят с „ Телерик “, двамата съоснователи на OfficeRnD аплайват и са признати в акселераторска стратегия в Лондон, която идва с инвестиция от 30 хиляди паунда. Това им дава спомагателен подтик. Но… се постанова доста да наваксват в знанията по какъв начин да трансфорат концепцията в работещ бизнес. Валидирането на концепцията, намирането на клиенти, първите продажби – всичко това им се вижда като непреодолимо затруднение. Тогава договорът за присъединяване в програмата ги задължава да са в Лондон. Те се отдават на 100% на създаването: отдалечени от позната среда, те са на ново за тях място и се усещат като в състезателен лагер. Успяват да създадат първа версия на продукта и да намерят първите клиенти посредством щастлива композиция от фактори – вложителите и акселератора, менторите, а и самите създатели на „ Телерик “, които им оказват помощ със препоръки.
Първите клиенти и първите чиновници
„ В началото слушахме доста, вместо да обясняваме какъв брой добра е концепцията ни. После успявахме доста бързо да развием това, от което клиентите имат нужда, да дадем нужната им функционалност и в къси периоди да им покажем напредъка. Това ни разреши бързо да притеглим няколко клиенти и да развием артикул “, обобщава Мирослав Мирославов.

Първите двама наети чиновници са още веднъж програмисти, тази стъпка е подхваната в края на 2015 година А първият нает в чужбина чиновник е новозеландка, което поема функционалностите на „ всичко останало “. В група във Facebook, която е на тематика споделено работно пространство, Джесика написа, че се мести от Лос Анджелис в Лондон и си търси работа. Мирослав реагира незабавно, виждат се в английската столица, тя прави оценка, че са високомотивирани бизнесмени, и приема да работи за OfficeRnD. 
Личният претекст
Двамата съоснователи на OfficeRnD обичат да развиват артикули и да вземат решение проблеми на клиенти. Създаването на компания съпоставят с раждането на дете – неговата поява утежнява качеството ти на живот, покачва натоварването и ангажираността ти, проблемите се усилват. Но чувството, което дават достиженията, те кара да продължаваш напред. „ Заплатата ми в този момент е по-ниска, в сравнение с когато бях програмист. Можех да пребивавам доста по-лесно, в случай че не бях се заел със личен бизнес. Но желанието да изградя нещо огромно е по-силно от всичко “, твърди Мирослав Мирославов.
Голямото тестване
Пандемията прекатурна визиите за работа в офиса, само че екипът на OfficeRnD намира сили да преодолее несигурността, която заплашва да смаже техния бизнес. Загубват някои от клиентите си, забавят растежа си, не се предават и съумяват да избегнат погрома. „ В разгара на пандемията хората не можеха да вървят в офисите. Видя се, че едни са по-продуктивни в офиса, а други - когато работят от отдалеченост. Гъвкавият модел на работа, който и преди този момент е бил наш фокус, в този момент в още по-голяма степен получи право на битие. Пандемията ни даде късмет и ни подбутна да създадем втори артикул “.
Време ли е за еднорози
OfficeRnD е измежду българските компании, за които има упования да са идващия „ еднорог “, т. е. да имат оценка над 1 милиарда $. Но ето какво споделя Мирослав Мирославов: „ В идните 3-4 години в България надали ще се появи нов „ еднорог “. Тази прогноза не е отрицателна, а е реалистична. Това, което се получи през 2021 и 2022 година не беше естествен пазар. Заради чудовищната инфлация, само че и поради обстоятелството, че доста вложители изгубиха схващане от ставащото по света и вложиха в компании, залагайки на мощно надценени оценки. По този метод се появиха доста „ еднорози “, които нямат фундамента да са такива. В момента няма нито една българска софтуерна компания, която по доходи да е покрай същински „ еднорог “. Изключение прави единствено SiteGround, само че това е напълно различен случай. Сега на всички, които изглеждаха покрай „ еднорози “, ще им отнеме най-малко 4-5 години, с цел да се приближат до това. Годишните доходи би трябвало да стигнат 100 млн. $, а никоя софтуарна компания у нас, с изключение на SiteGround, не е достигнала тези обороти. Страстите на пазара се охладиха и се върнаха към трезвите преценки. В предходния парещ пазар можеше приходите на компания, които са 10 млн. $, да се умножат по 100 и да се получи оня 1 милиард $, който я трансформира в „ еднорог “. В настоящия пазар обстановката е друга - голяма е софтуерната компания, която има над 100 млн. $ доходи. Това е „ златното “ число. OfficeRnD върви към статуса на „ еднорог “, само че ще отнеме още много време “ – по този начин Мирослав Мирославов ни връща в действителността на упованията.
Световната стартъп купа
През 2021 OfficeRnD завоюва Startup World Cup Bulgaria, само че поради пандемията международните финали бяха две в едно през 2022 година в Сан Франциско. Мирослав Мирославов взе присъединяване в събитието. Сега признава, че първоначално подценявал тази опция. Когато се озовава на световното събитие, усеща какво е да си в конкуренция за премия от 1 млн. $ с компании в напълно разнообразни области: „ Иновациите бяха в необятен набор и измежду тях софтуерните разработки са минимум забавни. Японците презентираха летящи коли. Имаше стартъпи, които отпечатват органи. Компанията победител бе създала нова материя за чорапогащници, които не се късат. Преживяването беше запаметяващо се. Събитието оказва помощ да забележим какво вършат другите, да учим от тях и от метода, по който те вършат своите презентации. Там се уверихме, че вратите към вложителите са отворени, би трябвало единствено да знаеш по какъв начин да стигнеш до тях и по какъв начин да им разкажеш концепцията си. Имаш ли добра мрежа от контакти, системата на рекомендациите работи “.

Днес създателите на OfficeRnD нямат подозрение, че да развиваш собствен бизнес е премеждие, което си коства цената.
Предпоставки за успехИз опита на Мирослав МирославовПълна отдаденост, доста четене и доста работа. Всички може и да работят мъдро, само че съумяват тези, които работят усърдно;Време е да пенсионираме фразата „ Учи, с цел да не работиш “ и да я сменяем с „ Учи, с цел да работиш още повече “;В България разполагаме с всичко належащо, с цел да сътворяваме световни бизнеси. Просто би трябвало висока ангажираност и доста  работа за развиването на положителната концепция. Тук има фондове и ментори, само че се желаят мощно стимулирани предприемачи;България е положително място с достъп до гений. Конкуренцията в други страни е несравнимо по-голяма. Тук към момента се реализира оптимум сред качество, цена, мотивация, предпочитание за работа и за развиване. По думите на бизнесмен от Съединени американски щати, в Източна Европа към момента сме въодушевени за капитализма и за основаването на нови артикули и услуги;Пазарът на труда в България беше килнат от пандемията, само че в този момент пристрастеностите се поохладиха и работните заплати за IT експерти се връщат към по-разумни равнища.
 Компанията в числа1000 + са клиентите на OfficeRnD в цялостен свят140 чиновници има компанията, от тях към 110 са в България80+ са страните, в които OfficeRnD има наличие. Сред тях се открояват Съединени американски щати, Англия, Нова Зеландия, Сингапур, Хонконг. В Европа имат по-слабо проникване8+ млн. $ са по контракти с клиенти приходите за предходната годинаТекстът е част от бр. 114 на сп. „ Икономика “. Публикува се в Economic.bg по силата на партньорско съглашение сред двете медии.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР