Всеки потребител на интернет ще може да ползва безплатни консултации

...
Всеки потребител на интернет ще може да ползва безплатни консултации
Коментари Харесай

Безплатни консултации в нов интернет портал за медиация

Всеки консуматор на интернет ще може да употребява безвъзмездни съвещания и информация от нов портал, който ще дава благоприятни условия за онлайн медиация, чатове, конгреси, информация за решени случаи. На портала ще бъде оповестена информация какъв брой би коствал правосъдният развой по един спор и решаването му посредством медиация.

„ Медиацията има две съществени прерогативи. И двете са извънредно значими. Натовареността на правосъдната система е толкоз огромна, че към този момент стартира да затруднява нейната успеваемост. Това рефлектира върху отбраната на правата на жителите. И освен това. Съдебният спор постоянно оставя една от страните неудовлетворена “. Това сподели в изявление за Tribune.bg Милена Първанова – Директор на Дирекция " Международна правна протекция на детето и интернационалните осиновявания ". Тя участва на представянето на плана „ Насърчаване потреблението на медиацията като различен прийом за решение на разногласия “.

„ Най-важното преимущество на медиацията е, че решението ще бъде реализирано въз основата на единодушие, взаимно единодушие сред страните и няма да има надвит и победител, няма да има незадоволеност “, акцентира Първанова.

" В момента е доста настоящ въпросът за експанзията. Хората са конфликтни. Струва ни се удачно да приказваме за медиация и да търсим способи да осведомяваме хората за нея. Медиацията им дава метод да взимат решенията сами, а не някой различен да взема решение. Дава им опция да намерят допирна точка на ползите, които по този начин или другояче, в някакъв миг са били общи “, сподели Първанова.

Тя акцентира, че когато се приказва за фамилни разногласия, тематиката е доста значима, изключително, когато се касае за деца. „ Ако се откри опция родителите да се срещнат посредством медиация, родителите в един спор за наставнически права или за бракоразвод, това нещо сигурно ще бъде доста, доста потребно за тяхното дете, доста по-полезно от решението на най-хубавия правосъден състав “, безапелационна е Първанова.

Целите на плана са да разпространява медиацията, да разтовари правосъдната система и да даде опция на жителите да търсят и различен метод за решение на разногласия.

Проктът планува осъществяване на разбор на нормативната уредба и процедура, разбор на положителните практики в други страни, създаване на оферти за нормативни промени, както и създаване на централизиран портал към регистъра на посредниците. Той ще разшири неведнъж функционалностите на регистъра, който към сегашния миг има единствено осведомителен темперамент.

„ След създаването на портала, този указател ще оказва помощ и на обучителните организации, тъй като е значимо освен да повишим информираността си за медиацията, само че и да повишим упованията, условията, метода, по който се дава медиацията, с цел да реализираме в действителност оптимално най-хубаво решение на един спор “, изясни Първанова.

Предвижда се и създаване на центрове за медиация по апелативни региони, осъществяване на обществени събития за разпространение и даване на безвъзмездни процедури по медиация.

„ Колкото повече благоприятни условия за намаляване на напрежението в обществото и хората съществуват в този софтуерен и много претрупан живот, толкоз по-добре ще действа обществото и несъмнено - намаляването на натовареността на магистратите. Това е една съществена цел, която би трябвало да бъде реализирана “, безапелационна е Първанова.

Автор: Андреа Драганова, tribune.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР