Всеки потребител, който пребивава законно в ЕС, има право да

...
Всеки потребител, който пребивава законно в ЕС, има право да
Коментари Харесай

Какви са таксите, ако плащаме с карта в чужбина

Всеки консуматор, който обитава законно в Европейски Съюз, има право да употребява – гратис или против допустима такса, съществена платежна сметка – сметка по дебитна карта, позволяваща изтегляне на пари в брой, складиране на средства, както и разпореждане и приемане на заплащания.

Една сметка в евро ви разрешава да правите заплащанията си в цяла Европа.

Трансграничните заплащания в евро ще ви костват колкото националните заплащания в евро. От 2019 година вашите трансгранични заплащания в евро костват колкото вътрешните заплащания в националната валута. Дали във вашата или в друга страна – членка, таксата за изтегляне на пари в брой в евро отвън мрежата от терминални устройства на вашата банка следва да бъде идентична.

Повече сигурност, по-добра отбрана

Вашата отговорност при неразрешени заплащания, да вземем за пример при кражба на кредитната ви карта, е лимитирана до най-вече 50 евро. Няма да носите отговорност за неразрешени заплащания, осъществени откакто сте уведомили банката си, или за онлайн заплащания, в случай че вашият снабдител на платежни услуги или банка не е обезпечил задълбочено определяне на идентичността на клиента.

Когато сумата на дефинитивно картово заплащане не е авансово известна, да вземем за пример при наем на автомобил или хотелски разноски, търговецът може да блокира по вашата карта единствено утвърдената от вас контрактувана сума. При „ пряк дебит “, да вземем за пример упълномощили сте сдружение да събира заплащания от вашата сметка, разполагате с 8 седмици, с цел да обжалвате всяка непозволено начислена сума. Възстановяването на сумите става в период от 10 работни дни.

Нови услуги

Благодарение на настоящите технологии към този момент имате опция да употребявате нови, новаторски финансови услуги, предлагани от лицензирани банки и други контролирани снабдители на платежни услуги, разнообразни от вашата банка. Това значи да вземем за пример, че можете да следите персоналните си финанси или да вършиме онлайн покупки без кредитна или дебитна банка. Подобно на банките, тези нови снабдители на платежни услуги биват лицензирани и подлежат на контрол, като би трябвало да обработват вашите данни по сигурен метод.

Правилата на Европейски Съюз подсигуряват безпроблемното осъществяване на вашите електронни заплащания. Ако въпреки всичко възникне проблем, вашата банка или другите снабдители на платежни услуги би трябвало да отговорят на подадените тъжби в период от 15 работни дни. Ако към момента не сте задоволени, можете да отнесете случая до националния способен орган.

Вашите права

Благодарение на разпоредбите на Европейски Съюз електронните ви заплащания стават по-евтини, по-лесни и сигурни. Ето по какъв начин:

Можете да правите заплащания в цяла Европа /ЕС, Исландия, Норвегия и Лихтенщайн/ толкоз елементарно и несъмнено, колкото и във вашата страна, изясняват специалистите от Асоциация „ Активни консуматори “.

Търговците не могат повече да начисляват спомагателни разноски, когато плащате с карта, издадена в Европейски Съюз.

Правилата обгръщат всички типове електронни заплащания /например, кредитни преводи, директни дебити, заплащания с карти и т.н./

Всеки, който обитава законно в Европа, има право на банкова сметка за осъществяване на електронни заплащания /платежна сметка/.

Тези права са заложени в преразгледаната Директива за платежните услуги, Директивата за платежните сметки и други законодателни актове на Европейски Съюз, които имат за цел да създадат вашите заплащания по-безопасни и по-удобни. Научете повече за своите права на: https://europa.eu/IPH34Fk.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР