Всеки пети работодател наема служители в пенсия, показват данни на

...
Всеки пети работодател наема служители в пенсия, показват данни на
Коментари Харесай

Всеки пети шеф у нас наема на работа пенсионери

Всеки пети шеф наема чиновници в пенсия, демонстрират данни на специалисти по асортимент на личния състав.„ Тези чиновници стават все по-предпочитани, тъй като са хора с опит и бързо ще влязат в спецификата на работата и въпреки това, тъй като се съгласяват да работят за по-ниски заплати “, изясни експертът по асортимент на личния състав Маргарита Николчева.
Оказва се, че част от компаниите дават на чиновниците от трета възраст 30% по-ниска заплата от тази, която получават служащите в дейна възраст. В подмяна обаче им оферират 6-часов работен ден.„ Хората се съгласяват, тъй като към този момент имат сигурен приход от пенсиите си, а по-краткият работен ден им разрешава да си почиват повече “, твърди още Николчева пред "Монитор ". Най-често пенсионирани чиновници против по-ниска заплата и понижено работно време наемат счетоводни компании и компании в производството.Последните данни на Националния статистически институт (НСИ) за третото тримесечие на 2017 година демонстрират, че 83 000 българи над 65 години не престават да се трудят.
В съпоставяне със същия интервал на 2016 година броят на работещите се в пенсионна възраст е повишен с с 18 400. Не всички трудещите се над 65-годишна възраст обаче са пенсионери, тъй като измежду тях има такива, които нямат нужния трудов стаж, с цел да излязат в заслужена отмора. „ В началото на 90-те години доста хора работеха в сивия бранш и по тази причина се постанова да останат на трудовия пазар по-дълго “, изясни пенсионният съветник Стефан Колев.В края на предходната година посредством бюрата по труда работа са търсели 1937 пенсионери,показват данни на Агенцията по заетостта (АЗ). „ Това са главно хора със компетентност и дълъг трудов опит. Част от тях съумяват да намерят работа за месец–два след регистрацията си в бюрото по труда “, обясниха от АЗ.Според Кодекса за обществено обезпечаване, продължавайки да работят и след излизане в заслужена отмора, трудещите се могат да усилят размера на пенсията си. От предходната година пенсионерите, които работят, могат да желаят един път годишно размерът на пенсията им да бъде преизчислен. До края на 2016 година останалите на трудовия пазар пенсионери можеха да изискат актуализация на сумата си за старини няколко пъти в годината.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР