Всеки пети, потърсил мигрантски статут у нас, е без образование.

...
Всеки пети, потърсил мигрантски статут у нас, е без образование.
Коментари Харесай

Намалява мигрантският натиск, преселниците у нас масово са необразовани

Всеки пети, потърсил мигрантски статут у нас, е без обучение. Това сочат данни на Държавната организация за бежанците. Оттам регистрират още понижение на притока на бежанци.

Статистиката, показана на конгрес за отчитане на резултатите от европейски план за оказване на правна, здравна, обществена и психическа помощ на мигранти у нас, демонстрира, че половината от тези лица са с невисок учебен ценз, осведоми. На процедура те са половината от всички пълнолетни лица, потърсили протекция у нас. 21% са без никакво обучение, а 30 % са с начално. Едва 5 на 100 са висшисти.

Тенденцията тревожи и работещите на терен. Социалният служащ към БЧК Набил Абут прикани за незабавни ограничения от страна на страната. Статистиката сочи, че още веднъж повече от половината мигранти у нас са мъже – съвсем две трети от общия брой. Запазва се и разпределението по националности

„От началото на годината максимален брой от търсещите протекция лица в България са жители на Афганистан – близо 1000, следвани от жители на Сирия и Ирак“, разяснява Яница Ряпова, специалист в Държавната организация за бежанците.

Отчетени бяха и позитивни трендове. От началото на тази година 450 души са поискали непринудено да се завърнат в страните, от които идват. В предходни години те са били сред 30 и 100. В същото време мигрантският напън върху страната понижава. От началото на годината единствено 5000 души са потърсили протекция у нас.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР