Всеки пенсионер ще получи по 60 лева добавка към пенсията

...
Всеки пенсионер ще получи по 60 лева добавка към пенсията
Коментари Харесай

Окончателно за пенсиите: Ето колко пари добавка ще вземат пе...

Всеки пенсионер ще получи по 60 лв. добавка към пенсията си за първите 6 месеца на годината. Това реши Народното събрание, който утвърди предлагането на държавното управление за консумиране на бюджетния остатък. В него са планувани 750 млн. лева в допълнение за пенсиите. Решението бе утвърдено единомислещо с 201 гласа.

С тази добавка от 60 лева, плюс нарастването на пенсиите, което влиза в действие от 25 декември и с което минималната пенсия се подвига от 300 на 370 лева, а коефициентът за стаж - от 1,2 на 1,35, се подсигурява, че няма да има нито един пенсионер под линията на беднотия и те няма да получават по-малко, в сравнение с сега, когато е плюс 120-те лв. добавка, изясни вицепремиерът и финансов министър Асен Василев. Така най-ниските пенсии ще станат 430 лева, което е над линията на беднотия от 413 лева

Предложението на държавното управление бе подкрепено от Движение за права и свободи. Това е в полза на пенсионерите, изясни Хасан Адемов, само че подлага на критика, че по принцип процедурата се прави по различен метод - с промени в бюджета на ДОО, въпреки форсмажорните условия в този момент налагали да се подходи с такова решение. Ако желаеме да възстановим парламентаризма в България и зависимостта от Министерски съвет да бъде в интерес на Народно събрание - би трябвало да се съблюдават разпоредбите, подсети той.

Деница Сачева от ГЕРБ-СДС пък предложи добавката за пенсионерите от 60 лева да не е единствено до юни, а до края на 2022 година Отказвате ли се от проектите си общественото подкрепяне да взема решение проблемите на пенсионната система, на какъв принцип бе определена сумата от 60 лева и какво ще вършиме през юни, когато изтичат тези 6 месеца, попита някогашната обществена министърка.

60-те лв. са изчислени по този начин, че да подсигури всички пенсионери да са над линията на беднотия, изясни Асен Василев. Така щяло да се подсигурява на пенсионерите, че ще получават най-малко толкоз, колкото и сега.

Съгласно съдружното съглашение до юни ще има ново законодателство, в което да е заложен нов модел за пенсионно законодателство. Както и актуализация на бюджета, в която да е заложен този нов модел, отговори вицепремиерът за какво добавката е единствено за първото полугодие на 2022 година

Подкрепяме всяка опция за увеличение на доброволната имунизация на популацията, в действителност пенсионерите са най-уязвими. Но, в случай че ще има финансови тласъци, за какво да не погледнем и към работещите хора - да има такива и за тях, изиска Александър Иванов от ГЕРБ-СДС. Защото в случай че спре стопанската система да работи, няма да има спомагателни заплащания за пенсионерите, добави той. И попита в действителност ли бюджетът за следващата година ще се одобри чак през март.

Намерението на държавното управление е да внесе бюджет до края на януари, тъй че през февруари може да е признат от Народно събрание, отговори Василев.

Той изясни, че немалка част от ресурса за спомагателните тласъци за ваксини е написан в актуализацията на бюджета. Но отхвърли да дава отговор на въпроси за решението за 75 лева тласък за пенсионерите, които са имунизирани и с бустерна доза. Нека се направи обособен спор за това, прикани Василев.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР