Всеки пациент ще може да проверява здравното си досие. По

...
Всеки пациент ще може да проверява здравното си досие. По
Коментари Харесай

Как ще влизаме в електронното си здравно досие

Всеки пациент ще може да ревизира здравното си досие. По този метод покачваме контрола на самите пациенти и над личните им медицински данни.

Пациентът ще вижда цялата информация за прегледите, проучванията и предписаните лекарства.

Това сподели министърът на опазването на здравето доктор Асен Меджидиев на конференция, на която бе показано мобилното приложение „ еЗдраве “, което дава достъп на потребителите до персоналното им здравно досие и до всички налични електронни здравни документи, вписани в Националната здравноинформационна система (НЗИС), съобщи БГНЕС.

По мотив рецензиите към Министерство на здравеопазването, че прави опит да се спре дигитализацията като се оставя и хартиената рецепта, Меджидиев съобщи, че това даже не предстои на коментар.

Председателят на Българския лекарски съюз Иван Маджаров акцентира, че БЛС още от първия ден стои зад това да има цифровизация и популацията да може да получава информация какво се случва във връзка с прегледи, изписване на медикаменти и прочие „ Наличието на такова пациентско досие още повече задължава всички участници да заемат своята роля “, счита той.

„ В оферти преди този момент вид се отдаваше значение единствено на предписването на лекарства “, изясни Маджаров и добави, че към електронното досие ще би трябвало незабавно да започнат да се вкарват и тези лекарства, които не са предписани от доктор, само че са закупени от пациентите в аптеките.

Асен Меджидиев е безапелационен, че всеки един медикамент би трябвало да бъде регистриран, откакто бъде продаден.

Здравният министър посочи, че в случай че пациентът отиде на частен обзор, той може да даде достъп на лекаря до своето електронно здравно досие.

Борис Костадинов, шеф „ Софтуерна интеграция “ в „ Информационно обслужване “ АД, показва пред медиите по какъв начин наподобява приложението.

Той прикани хората да бъдат сериозни и в случай че нещо липсва от тяхната информация, да го споделят, с цел да бъде оптимално цялостно здравното досие и да дава отговор на потребностите им.

„ Първото, което преглеждаме, са облачните подписи, не мога да дам точна дата, само че чакаме в границите на месец това да е налично.

Обмисляме и други механизми, които да не изискват толкоз задълбочени знания в потреблението на мобилните технологии “, показа Костадинов във връзка с тези пациенти, които нямат КЕП.

„ Една от функционалностите, които сме възнамерявали, е възможността да се преглеждат досиета на деца или на родственици “, каза още той и изясни, че по този метод хората ще могат да преглеждат досиетата на децата си, които не са навършили пълноправие, както и на свои заболели родственици.

„ Трябва ви единствено ваш автограф, т.е. сега, в който влезете във вашето досие ще има опция за сдвояване “, съобщи Костадинов и добави, че ще се правят и съответните инспекции.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР