Всеки от своята камбанария коментира доклада на социалния министър Бисер

...
Всеки от своята камбанария коментира доклада на социалния министър Бисер
Коментари Харесай

Синдикати и работодатели в спор за минималната заплата и нощния труд

Всеки от своята камбанария разяснява отчета на обществения министър Бисер Петков за 560 лева минимална работна заплата за следващата година по време на последната Тристранка за изтичащата 2018 година Тя е и първата, която се води от новата вицепремиерка Марияна Николова.

Очаквано, работодателските организации се оповестиха срещу повдигането на минималната заплата с аргумента, че в България тя растяла с най-бързи темпове, а синдикатите опазиха противоположната теза – че тя е с най-ниски размери в Европейски Съюз. Сблъсъкът се разигра постфактум, защото държавният бюджет за 2019 година към този момент е признат от Народното събрание, осведоми.

Не виждам съображение да се нападна в този момент настоящият механизъм за установяване на минималната работна заплата, сподели Любен Томев от КНСБ.

Димитър Манолов от КТ „Подкрепа“ в собствен жанр напомни, че този спор се води от 25 година в НСТС. „Какво вършим сега – не се разбираме, държавното управление взема решение!“, заключи синдикалният водач. „Не може да стане по вашему, тъй като тогава ще се движим надолу, надолу, надолу“, опонира на бизнеса Манолов. Синдикалистът посочи, че е смешно работодателите да сигнализират, че Еврокомисията щяла да ни размаха пръст, тъй като сме вдигали минималната заплата с 12 на 100. Средната работна заплата в Германия е 4000 евро, дали Европейска комисия на тях ще се скара, чуди се Манолов. И напомни, че в немска комерсиална верига, която е стъпила и у нас, в случай че пазаруваш за 60 евро в магазина там и тук, не е съизмеримо с прихода на българина по отношение на германеца.

От КНСБ също си послужиха със съпоставяне на фурия на нашенеца с този обаче на румънеца, с цел да оборят недоволството на работодателите. Там Брутният вътрешен продукт е с 29% по-висок от нашия, само че с над 50 на 100 ни води заплатата в Румъния, където минималната е 446 евро и ще се подвига още тази година, изясни Любен Томев. Над 400 млн. ще коства на бизнеса повдигането на минималната заплата на 560 лева следващата година, пресметнаха от БТПП. И приканиха да се създаде механизъм за определянето й, който да се базира на действителни стопански критерии, а не на политически послания.

Минималната работна заплата не може да бъде идентична за всички длъжности, тя би трябвало да се договаря по стопански действия, както се случва в половината работеща Европа, недоволства Васил Велев на АИКБ. Той предложи за заетите в 15 от 88 общо стопански действия да се отсрочи увеличението, защото там и в този момент средноосигурителният приход при тях е към бъдещата минимална работна заплата.

Тристранката разисква и увеличението на заплащането на нощния труд, както желаят синдикатите. Тяхното предложение е с разпоредба той да бъде нараснал на 0,5% от минималната работна заплата или 2,80 лева В момента заплащането е 25 стотинки на час.

От БСК обявиха, че са съгласни да се увеличи цената на нощния труд, само че също по този начин Димитър Бранков посочи, че в някои браншове, като в енергетиката, да вземем за пример, заплащането и в този момент е 2,80 лева В строителството нощният труд коствал 1,70 лева, а в „Софийска вода“ – 30 стотинки, стана ясно по време на полемиката.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР