Всеки от сурвакарите, станал част от този самобитен театър, вярва

...
Всеки от сурвакарите, станал част от този самобитен театър, вярва
Коментари Харесай

Магията на Сурова в Пернишко: Сурвакари прогонват злото със стр...

Всеки от сурвакарите, станал част от този саморасъл спектакъл, има вяра че колкото по-страшни са ликовете и по-силен е звънът на хлопките, толкоз по-далече ще избягат неприятностите и нечистотиите.

 

" Сурова " е най-големият зимен празник в Пернишко. Обредният танц към огъня се извършва в специфичен темп. Групите се предвождат от лидер, облечен в гвардейски облекла, именуван бюлюкбашия (старши, войвода). Традицията е дружината да се състои единствено от мъже, които се превъплъщават в разнообразни функции - поп (свещеник), кум и кума, младоженка и жених и други присъщи персонажи. Задължително участват мечкар и мечка, които играят за здраве. Правилото обаче към този момент е нарушено и в доста от групите паралелно до мъжете застават и маскирани дами.

 

От локалната " вяра " - сурвакарството, се увличат и от ден на ден деца, обличащи първите сурвакарски костюми незабавно след прохождането си. Вратите на всички къщи в обитаемоте места са необятно отворени и всеки посетител е добре пристигнал. В домовете се редят специфични трапези, изобилстващи с ястия от локалната кухня. Обикновено участват баница със сирене и праз, погача, вариво, свинска пача, туршия, вино и ракия. Сурвакарите са най-желаните посетители във всеки дом. В двора на всяка къща се разиграва обичаят " женитба ", символизиращ предпочитание за сватба и цялостен дом с деца.

 

Традицията е съхранена в съвсем всички обитаеми места в общините Перник, Радомир, Ковачевци, Земен и Брезник. От 2021 година към тях се причисли и трънското село Бусинци, където се сътвори детска сурвакарска група под наименованието " Преличотине ". Тя възроди обичая и в граничния край. Тази вечер " Сурова " ще има след над 30-годишно спиране и в брезнишкото село Конска. Местни запалянковци са възродили групата на селото, работила допреди демократичните промени у нас.

 

Огънят на Сурва бе разпален и в село Расник, където гостуваха бабугерите от с. Брежани и кукерите от Столетово. За здраве и благодат бяха наричанията на сурвакарите, чиито звънци огласиха селото. Гост на празника бе секретарят на община Перник Мартин Жлябинков.
В Драгичево сурвакарският огън бе разпален пред читалище „ Пробуда “. Преди това сурвакарската група, която е формирана главно от младежи и деца обикаляше селото и наричаше стопаните за здраве и благодат. Сурвакарите не престават обиколката си и на следващия ден.

В духа на античната традиция бе разпален сурвакарският огън в село Мещица. Автентичният бит поставя началото на маскарадните игри и обиколката на къщите в селото на идващия ден – 14 януари.

Сурвакарите от с. Люлин и тази година съблюдаваха традицията и звънците огласиха селото. Гости на празника в селото бяха зам.-кметът на община Перник инж. Мирослав Стоицев и началникът на група „ Общинска полиция “ старши контрольор Петър Александров.

Огънят на Сурва бе разпален и в Батановци, където среща си дадоха няколкостотин пазители на традицията от Сурвакарската група на Батановци, Станчинарската група на кв. Дълбошница- Петрич, Бабугерската група от град Банско, Сурвакарската група от с. Копаница, Сурвакарската група на с. Ноевци.

 

 

От 2009 година Перник е европейска столица на сурвакарските игри. През 2012 година пернишката " Сурова " стана част от националната система " Живи човешки съкровища " в категория " Традиционни празници и обреди ". На 2 декември 2015 година празникът бе вписан в Представителния лист на ЮНЕСКО за нематериално културно завещание.

 

В края на този месец Перник ще семейства 30-ото издание на Международния фестивал " Сурва ". Очаква се в тридневното събитие да вземат присъединяване над 10 000 участници.

 

.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР