Всеки от нас си спомня как в детството си чакал

...
Всеки от нас си спомня как в детството си чакал
Коментари Харесай

Има ли Дядо Коледа? А има ли верен отговор?

Всеки от нас си спомня по какъв начин в детството си чакал момента да грабне отдолу под елхата пакетите, оставени там от Добрия дъртак. Спомняме си и удивлението, че той е отгатнал желанията ни, че писмата са получени, а молбите – изпълнени. Неизбежно обаче идва времето, в което разбираме, че дядото с подаръците не е нищо повече от баснословен персонаж, а пакетите под елхата подреждат родителите. Тогава е неизбежно и чувството за машинация, и обещанието, че в никакъв случай няма да лъжем децата си. Струва ли си да заблуждаваме хлапетата в съществуването на Дядо Коледа? И същинска неистина ли е това?

Според психолозите децата по предписание имат вяра в Дядо Коледа до 8–9 годишна възраст. Понякога и преди да навършат тази възраст в тях се прокрадва подозрение. Специалистите поучават в случай че детето зададе въпроса има ли Дядо Коледа преди тази възраст и изрежда причини срещу съществуването му, да не го убеждавате в противното, само че и да се постараете потвърждението ви да не бъде травматично. Когато хлапето е схванало, че всичко е приказка, няма смисъл да го разубеждавате.

Един от целесъобразните отговори в този случай е „ Дядо Коледа съществува, до момента в който ти искаш ”.

Някои психолози настояват, че „ лъжата ” за Дядо Коледа е потребна освен за децата, само че и за възрастните. От тази позиция става дума за мит, който учи малчуганите да одобряват с признателност и да имат вяра в силата на положителното.

Впрочем, родителите на вятъра се тревожат във връзка „ лъжата ” за дядо Коледа. Децата имат удивителната дарба да удържат по няколко хрумвания едновременно в главата си. Те могат по едно и също време да се радват на подаръците, да се чудят по какъв начин Дядо Мраз обикаля за една нощ всички домове по света, да завиждат на другите деца за техните дарове и съчувстват на тези, които не са били посетени от Добрия дъртак. Освен това хлапетата не виждат никакъв проблем в това, че приказният воин постоянно се явява пред нас в облика на жив човек с явно изкуствена брада – подготвени са да одобряват, че старецът в мола е просто преоблечен артист. Те имат вяра както в съществуването на дядо Коледа, по този начин и във обстоятелството, че някои хора играят неговата роля. Разбира се, всички тези облици на Дядо Коледа пораждат въпроси. И когато им отговаряте, в никакъв случай не трябва да лъжете. Просто се успокойте и влезте в приказката – единствено по този начин ще може да съпреживеете остарялата история, която е основала мита за любовта, с цел да укрепи в детските души вярата в положителното и чудесата. Когато казвате „ да ” на магията на Дядо Коледа, вие казвате „ да ” на вярата и вярата – а в това няма нищо непочтено и заблуждаващо.

Има и благородни неистини

Главната причина, заради която историята е Дядо Коледа е потребна, е че тя учи децата да имат вяра в чудеса. Това е един от главните механизми за акомодация на душeвността, който се образува в предучилищна възраст. Така, даже и откакто детето разбере, че Дядо Коледа не съществува, механизмът към този момент е образуван и душeвността е тренирана да се оправя в сложни обстановки. Освен това, в случай че всички (или повечето) деца имат вяра в Добрия дъртак, а вашето дете не, то евентуално ще се огорчи, че има един персонаж, който носи дарове на останалите, само че не и на него – което би могло да сътвори проблем със самооценката му. Ако хлапето е под 7 години, няма по какъв начин да вникне в обяснението, че става дума за небивалица, по тази причина честността ви по-скоро може да нанесе вреди на душeвността му. Има и още една причина „ за ” Дядо Коледа – писането на писма и историята за тайното влизане през нощта на Бъдни вечер развива фантазията и е потребна за въображението. Затова не се измъчвайте от скрупули, че не сте били почтени с хлапето си от най-ранната му възраст.

Имайте поради обаче, че

психолозите не поучават да се кани „ жив ” Дядо Коледа за деца до 3 години.

Хлапето може да се изплаши от гръмогласния чужд в червени облекла и празникът да се помрачи със сълзи. При всички положения е належащо родителите овреме да опишат на детето за вълшебния посетител, който чакат, да отбележат, че той доста обича деца и по тази причина извършва стремежи и им носи подаръците, които са поискали.

Как да изберем подарък

Да влезеш в ролята на Дядо Коледа по никакъв начин не е елементарно. Темата за детските дарове е комплицирана, защото би трябвало да се избере нещо, което ще изненада малчугана, ще го учуди и ще му е потребно. При цялото обилие от артикули, най-лесно е просто да купиш нещо скъпо и качествено – за родителите това е задоволително, само че не и за детето.

Типичните неточности при избор на детски подарък

Преди всичко, подаръкът би трябвало да е малко знамение, което детето чака с боязън. Едва ли има хлапе, което няма да се разочарова, в случай че месеци е сънувало велосипед и най-после получи пижама. Дори и в случай че пижамата му е нужна. Главната неточност на възрастните е, че не се вслушват в желанията на своите деца. Ние си мислим, че знаем по-добре от тях какво им би трябвало, какво им е комфортно и забавно. В последна сметка децата получават подарък, който харесва на нас, само че не и на тях самите. Какъв подарък е тогава?

Още една неточност е подаръкът да се употребява за надзор над хлапето. Например с версията

„ Ако не слушаш, няма да получиш подаръка си ”. Това е просто изнудване, драги родители.

По-добре е да вникнем в повода за неприятното държание, вместо да плашим децата, че ще останат без подарък за празника.

Когато са прекомерно заети, родителите постоянно купуват скъпа играчка на детето и го отпращат с думите „ Върви си в стаята, играй и не ме занимавай ”. Това е извънредно погрешно държание, защото детето се нуждае от родителската обич и внимание, а подаръкът е единствено неодушевен инструмент за игра, опция за забавление за известно време – и нищо повече. Разбира се, за избран интервал малчуганът се разсейва с новата облага, само че по-късно още веднъж му е нужно живото, топло другарство с родителите.

Какво да подарите на хлапето

На първо място, вслушайте се в желанията на детето си. Разбира се, 3-месечното бебе не може да ви показа желанията си, само че незабавно щом се научи да показва мнението си и да отстоява усета си, му дайте опция да избира.

Хлапето безусловно би трябвало да разполага с играчки за развиване на фантазията и креативните качества. Подходящи са и играчките, които възпроизвеждат обстановки от действителния живот (например медицински комплект, с който да лекува Мечо, когато се разболее), както и такива, благодарение на които да изхвърля експанзията (войници, револвери, топки, детски боксови круши, кегли). Добра концепция са пъзелите и конструкторите от дърво – материал, който е прелестен на досег и основава чувство за уют. Музикалните играчки също са нужни, въпреки някои родители да лишават децата си от тях поради шума. Развитието на слух и усет към музиката е значимо за естетическото израстване на малчугана. Още един скъп подарък са книгите – за четене, за оцветяване, книгите-пъзели. Красиви, ярки и шарени, те учат детето да чете, да опознава света, а по-късно – и да развие обич към литературата.

Отличен подарък, който ще развие усета към нематериалното, са визитите на галерия, на зоопарк или делфинариум. Но несъмнено, единствено при изискване, че сходно прекарване е мечтано от детето – в противоположен случай подаръкът ще се трансформира в изтезание или в досада.

Не бива да се не помнят и потребни дарове като кънки, велосипед и други спортни уреди. На първо място, те са потребни за здравето, а на второ – дават хрумвания за взаимни завършения на родители с деца. Парите също може да бъдат подарък. Но единствено в случай че хлапето знае по какъв начин да ги ръководи или в случай че има за цел да събере сума за нещо несъмнено.

Силвия Петрова
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР