Всеки осми българин е с болни бъбреци, като проблемът засяга

...
Всеки осми българин е с болни бъбреци, като проблемът засяга
Коментари Харесай

Всеки осми българин е с болни бъбреци

Всеки осми българин е с заболели бъбреци, като казусът визира по-често мъжете. Това оповестиха нефролози от варненската УМБАЛ “Св. Марина” на семинар, отдаден на Световния бъбречен ден. Най-голям риск има за диабетиците, пациентите със сърдечно-съдови болести, хипертониците, затлъстелите и страдащите от подагра, изясни доцент Светла Стайкова, шеф на клиниката по диализа.

Тъй като “бъбреците мълчат” и липсва изявена ранна симптоматика, постоянно увреждането им се открива късно, предизвести проф. Валентина Маджова, шеф на ДКЦ “Св. Марина”.
 babrechen-den-2

Направено преди 2 година в центъра проучване посочило, че 15% от хората без никакви недоволства имат нараснал креатинин, което е белег за хронично бъбречно заболяване. Затова е значимо всеки да отдели време за един профилактичен обзор годишно, изключително в случай че има фамилна обремененост или е в някоя от рисковите групи, приканиха експертите. Държавата е поела ангажимент за децата, като от 5 година финансира скринингова стратегия за бебета на 6 месеца, разясни детският нефролог проф. Димитричка Близнакова.

Според нея уврежданията на бъбреците в ранна възраст се усилват, само че вродените аномалии на отделителната система се засичат още в утробата на майката посредством безвредно ултразвуково проучване. Така експертите могат да слагат диагноза на плода и да стартират лекуване незабавно след раждането.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР