Всеки опит за диверсификация трябва да бъде подкрепен, обяви президентът

...
Всеки опит за диверсификация трябва да бъде подкрепен, обяви президентът
Коментари Харесай

Президентът: Всеки опит за газова независимост трябва да се подкрепи |

Всеки опит за диверсификация би трябвало да бъде подсилен, разгласи президентът Румен Радев от Чехия, където е на публично посещаване.

По-рано през днешния ден стана ясно, че министър председателят е договорил с вицепрезидента на Съединени американски щати Камала Харис доставки на полутечен газ към България на цени, по-ниски от тези на " Газпром ", като се чака доставките да стартират от юни.

" Не мога да разясня тази договорка преди да имам точни параметри за нейните измерения, само че е значимо държавното управление да търси най-изгодните условия за България. Тук става въпрос освен за цена, само че и за резистентност на доставките, както и за опция българският бизнес, топлофикациите и потребителите да предвиждат своите разноски ", посочи Радев.

Президентът прикани КЕВР и " Булгаргаз " " най-накрая да разгласят цените на синьото гориво, тъй като бизнесът и топлофикациите работят в неопределеност ".

Програмата на Радев във втория ден от визитата му по покана на чешкия му сътрудник Милош Земан стартира с разкриване на Чешко-български бизнес конгрес, в който вземат участие и наши компании от секторите енергетика, машиностроене, защита, сигурност, както и хранително-вкусовата индустрия.

По-късно президентът се срещна и с българската общественост в Прага. По публични данни в Чехия живеят към 17 000 българи.

" За мен е голямо наслаждение и чест да бъда през днешния ден измежду представителите на една от най-многобройните български общности отвън България. Искам да ви поздравя за това, че успявате да извършите по този начин, че да пазите нашите просвета, обичаи и език. Искам да ви предам и най-хубави благопожелания от президента и министър-председателя на Чехия. Имахме пълноценни диалози с тях през вчерашния ден и се усещам горделив, че съм българин, тъй като оценката за вас е извънредно висока ", посочи Румен Радев.

И добави, че най-важното е по какъв начин нашата общественост оказва помощ на страната ни да развива връзките с Чешката република.

По думите му през последните 10 година стокообменът сред двете страни надвишава 1,7 милиарда евро, като растежът му се мери с двуцифрени цифри. Което съгласно Радев значи доста и българската общественост способства за този триумф.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР