Всеки опит да бъде арестуван руският президент Владимир Путин при

...
Всеки опит да бъде арестуван руският президент Владимир Путин при
Коментари Харесай

Русия предупредила ЮАР – арест на Путин е обявяване на война

Всеки опит да бъде задържан съветският президент Владимир Путин при визитата му в Южна Африка би бил оповестяване на война на Русия. Това съобщи президентът на африканската страна Сирил Рамапоса, представен от Би Би Си.

Той насочи предизвестието седмици преди интернационалната среща в Йоханесбург, на която е поканен и съветският водач.

Ако Путин обаче излезе отвън територията на Русия, той ще бъде обект на заповед за арест на Международния углавен съд.

Южна Африка е член на МНС и затова би трябвало да спомага за задържането му.

И въпреки всичко в предишното тя е отказвала да извърши това свое обвързване – през 2015 година разреши безвредно прекосяване на тогавашния президент на Судан Омар ал Башир, който беше търсен за военни закононарушения против личния си народ.

Путин е поканен в Южна Африка през август, когато страната ще бъде хазаин на среща на върха на страните от БРИКС – Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка. Този блок от бързо разрастващи се стопански системи се преглежда от някои като опция на Г-7 на развитите стопански системи.

Най-голямата опозиционна партия в Южна Африка – Демократическият алианс, се обърна към съда в опит да принуди управляващите да арестуват Путин, в случай че той влезе в страната.

Съдебни документи разкриват, че президентът Рамапоса е твърдо срещу всеки сходен ход с претекста, че националната сигурност е застрашена.

„ Южна Африка има явни проблеми с осъществяването на заповедта за арест и предаване на президента Путин “, показва той в клетвена декларация.

„ Русия даде да се разбере, че арестуването на нейния настоящ президент би било оповестяване на война. Би било несъвместимо с нашата Конституция да рискуваме да участваме във война с Русия “, акцентира Рамапоса.

Той прибавя и че Южна Африка е една от няколкото африкански страни, които водят договаряния с Русия и Украйна „ за цялостното преустановяване на войната “ и следователно опитът за арестуване на Путин би бил контрапродуктивен.

Миналия месец беше извършена мирна задача в Европа, като африканските президенти се надяваха да съберат Украйна и Русия на масата за договаряния, само че в последна сметка не съумяха.

Много се приказва за нежеланието на африканските страни да поддържат резолюциите на Общото заседание на Организация на обединените нации, осъждащи войната на Русия в Украйна.

Счита се, че аргументите за това варират според от съответната страна – било то поради връзките на Южна Африка против апартейда със Съветския съюз или актуалната взаимозависимост на Мали от съветските наемници от „ Вагнер “ в битката с джихадистите.

Освен това има и стопански връзки сред Русия и африканските страни, в това число Южна Африка.

Санкционираният съветски олигарх Виктор Векселберг се счита за един от най-големите донори на ръководещата партия на Южна Африка – Африканския народен конгрес.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР