Всеки наш студент може да избира личен ментор, който да

...
Всеки наш студент може да избира личен ментор, който да
Коментари Харесай

Датският колеж в София с нова форма на обучение

Всеки наш студент може да избира персонален наставник, който да улесни придобиването на тапия за професионален бакалавър по маркетинг или предприемачество, споделя доцент доктор Ана Хубанова, шеф на висшето учебно заведение

- Госпожо Хубанова, какво съставлява новата форма на образование MTM Digital, която Датският лицей предлага за първи път през новата образователна година?

- " МТМ Колеж София " (по-известен като Датски колеж) предлага три форми на образование: постоянна, задочна (традиционна, каквато се предлага в нашите висши учебни заведения от доста години) и задочна различна. За разлика от обичайна задочна, различната форма дава на студентите опция да посещават занятия в края на седмицата и да извършват работните си отговорности, без да употребяват отпуск. Известно е, че работодателите към този момент не са задължени да дават отпуск за занятия на работещите при тях студенти. Алтернативната форма се практикува единствено в нашето висше учебно заведение. Като резултат от сполучливо завършил план за електронно образование имаме създадени цялостен размер учебници по всички дисциплини от нашия образователен проект. Използваме тази опция и изготвихме нова идея за нова форма на образование, която назоваваме МТМ Digital. Обучаващите се може да посещават занятия, само че може да употребяват и отдалечено образование. Най-значимият миг тук е, че всеки студент има избран наставник, чиито отговорности към студента са написани в детайли.

- Каква е ролята на ментора в MTM Digital и по какъв начин спомага за осъществяването на самостоятелните образователни проекти?

- Менторът обслужва всички контакти на студента - университетски и административни. Темата за менторството е доста настояща за нас. Наш учител ще се образова във Англия 3 месеца и ще може да организира курс за всички наши сътрудници. До края на септември т.г. всички ментори ще бъдат готови. Силно се надяваме тази форма да помогне за ново качество на образователния развой. От новата образователна година всеки нов студент при нас ще има опцията да избере персонален наставник, на който когато и да е ще може да се обади или написа, с цел да изиска в допълнение информация за образователна дисциплинираност, да уточни по кое време е комфортно да се яви на изпит, да даде противоположна връзка и прочие

- Как е проведен приемът и за кои студенти е най-подходящо отдалеченото различно образование?

- Кандидатстудентската акция започва при нас от 1 май и ще продължи до 1 септември. За банкет е належащо да получим копия от два документа - удостоверение за раждане и тапия за приключено приблизително обучение. Необходимо е и да се постави тест, за който не е нужна подготовка, както и изявление с представител на колежа. За работещите претенденти най-подходящи форми са обичайно задочно, различно и новата форма MTM Digital. В уеб страницата на колежа има актувани контакти за връзка с нас, а и аз съм разполагаем. Вратата на кабинета ми е постоянно отворена.

- Каква е продължителността на образованието и каква тапия ще получат студентите?

- Продължителността на следването при нас е 3 години. Ние сме единственото икономическо висше учебно заведение, което предлага тази дълготрайност и академична степен " професионален бакалавър ". Дипломата, която издаваме, е съпроводена с европейско приложение. От тази година нашите дипломи се признават в Руската федерация. Дипломата дава опция да се продължи образованието в магистърска стратегия. Колежът има такава стратегия според договорни условия с Пловдивския университет " Паисий Хилендарски ".

- Какви благоприятни условия дава " професионалният бакалавър " и какво демонстрират наблюденията ви за кариерната реализация на вашите студенти?

- Oколо 80% от студентите в нашето учебно заведение имат към този момент сериозна кариерна реализация, професионален опит. Учат при нас, с цел да осъвременят познания или да придобият нови. Дипломата, която получават, в редки случаи способства или е нужна за тяхната кариерна реализация. Мотивът кариерна реализация беше настоящ в първите десет-петнадесет години от съвсем 30-годишното битие на колежа. Щастливи сме, че нашето обучение и тапия способстваха за израстването на нашите випускници. Примерите за изключителна реализация са доста.

Студентите ни вземат участие годишно в европейско проучване, наречено " Студентски барометър ". Чрез анкета студентите са питани за техните желания и упования по отношение на бъдещата им кариера, удовлетворението им от учебното заведение и атрактивността на бъдещите работодатели. Резултатите демонстрират, че нашите студенти имат богат професионален опит и атрактивни " меки умения ", а личностната си реализация слагат преди печеленето на доста пари. Държат на академичната известност на учебното заведение, само че имат желание за висока известност на работодателите. Висока оценка от тяхна страна получават достъпността и готовността за помощ от страна на преподавателите. След довеждане докрай 54% настояват, че с помощта на полученото обучение се усещат доста по-подготвени за професионалната си кариера.

- Коя е огромната разлика да учиш маркетинг или предприемачество в държавен университет и надлежно при вас - в профилиран частен лицей?

- Има огромна разлика в действителност. Това се регистрира и от членове на експертни групи на Националната организация за оценяване и акредитация в неофициалните диалози. Ние сме доста по-динамични, когато става въпрос за промени, а измененията са най-постоянното нещо. Всяко начинание, от какъвто и да е темперамент, при нас има бърза реализация, до момента в който в огромния университет минава през бюрократична процедура. Бюрокрацията по никакъв начин не е непозната на академизма. В същото време маркетингът е изключително динамична идея. Всеки ден има някаква нова версия, за която студентите неотложно би трябвало да се осведомят. Особено сполучливи при нас са майсторските класове, както и присъединяване на лектори работодатели в последния учебен срок на следването.

- За повече от 25 години от основаването на колежа с какво вие като шеф и преподавателите във висшето учебно заведение не допуснахте компромис?

- Истина е, че не ни се постанова постоянно да вършим взаимни отстъпки. Опазихме чист колежа от корупционни практики на дребно и всички знаят това. Моралът ни е подобен, че за мен, за преподавателите, за чиновниците не е повинност да съхраним условията за честност и изключително честността. Никога не заблуждаваме студентите си за каквото и да е.

ВЕНЦИСЛАВ САВОВ, СНИМКИ ЮЛИЯН ДОНОВ

***

КОЛЕЖ Пожарна охрана МЕНИДЖМЪНТ, ТЪРГОВИЯ И МАРКЕТИНГ В СОФИЯ

Датският лицей предлага две специалности - по маркетинг и предприемачество. Обучението е тригодишно, а студентите приключват образователно-квалификационната степен " професионален бакалавър ". След което могат да продължат образованието си за магистри. Приемът става с тест, за който не е нужна предварителна подготовка. Семестриалните такси са приблизително 870 лева Обучението е гъвкаво, съвременно и ориентирано към практиката.

ФОРМИ НА ОБУЧЕНИЕ И ПАРТНЬОРСТВО СЪС СОФТУНИ

Студентите може да избират сред постоянна форма на образование, задочна (петък и събота), задочно различна (неделя и понеделник) и онлайн. Колежът е формален сътрудник на СофтУни от 2014 година, като предлага взаимна просветителна стратегия по e-предприемачество, в края на която се придобива тапия за висше обучение. През целия интервал учащите се се възползват от всички права на постоянни студенти, подвижност по стратегия " Еразъм+ ", присъединяване във конгреси и майсторски класове, план " Студентски стипендии " и други



От средата на 2017 година " МТМ Колеж София " смени адреса си и към този момент се намира в " Бизнес Център Прима " на ул. " Софийски воин " №1; 5. етаж - администрация и управление; 9. етаж - библиотека, езикови и компютърни кабинети; 11. етаж - образователни зали и лаборатории. За повече информация www.mtmcollege.org, [email protected], 02/445 61 48; 0889 869 400
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР