Всеки може да публикува резултати - дори фалшиви, но не

...
Всеки може да публикува резултати - дори фалшиви, но не
Коментари Харесай

В полунощ депутатите цензурираха и фейсбук

Всеки може да разгласява резултати - даже подправени, само че не и страниците на медиите в обществените мрежи

Цензура за съобщаването на данни от екзитпол даже във фейсбук са съумели да наложат депутатите на едно от среднощните си съвещания при започване на годината при поправките на Изборния кодекс.

За поправката, която лимитира съобщаването на предварителни резултати от медиите и в обществените мрежи, до дни не бе схванал никой. А ЦИК щеше да глоби единствено в случай че има линкове към медийните уеб сайтове.

Промяната е била препоръчана от НФСБ и в началото е била отхвърлена от правната комисия. Часове по-късно обаче в пленарната зала е показано, че комисията я утвърждава и тя е гласувана и в залата. Подкрепена е ГЕРБ, Движение за права и свободи и патриотите, без значение че в началото огромната ръководеща партия бе внесла корекция, която позволяваше непосредствено издание на резултатите от екзитпола. Срещу нея обаче се оповестиха от Движение за права и свободи. А Хамид Хамид от придвижването стимулира позицията с това, че през предварителните изборни резултати можело да бъдат прокарвани подправени вести и даже обява в 17 часа можело да преобърне изборите.

Въвеждането на новото ограничаване се е случило в

нощта на 13

против 14 февруари

Тогава на изключително съвещание на правната комисия депутатът от НФСБ Христиан Митев предлага промени в Допълнителните разпореждания на кодекса в параграфа, с който се дава определението за медийна услуга, което към този миг изключва обществените мрежи. Според поправката страниците на медиите в обществените мрежи се приравняват на снабдител на медийни услуги. Странното е, че навръх това съвещание правната комисия поддържа и предлагането на депутатката от ГЕРБ Диана Саватева изобщо да отпадне възбраната за издание на резултати от екзитполове в изборния ден.

На идващия ден поправката на Митев, отхвърлена през нощта, се оказва подкрепена при гласуването в пленарната зала. Самият текст е гласуван от Народното събрание малко преди среднощ с 96 гласа поддръжка и единствено 26 депутати срещу. “За ” са дали своят вот 66 народни представители от ГЕРБ, 13 от “Обединени патриоти ” и 17 от Движение за права и свободи. Против са били 26 депутати от “БСП за България ”, а двама от “Воля ” са се въздържали.

Странно, само че действително тази корекция дава необятно поле за

подправени вести

в деня на вота

Според признатите текстове всеки профил, страница или група във фейсбук, туитър и други сходни обществени мрежи, които не е свързани с медия, биха могли да разгласяват данни за резултатите от изборите. Но медиите не могат.

А точно медиите работят с екзитполове на социологически организации и могат да дадат действителна визия на жителите по какъв начин върви гласуването и разпределението на мандатите. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР