Всеки може да ни проверява, нека дойдат на проверка. Учудвам

...
Всеки може да ни проверява, нека дойдат на проверка. Учудвам
Коментари Харесай

Ректорът на УНСС: МФ ще ни праща проверка? Учудвам се, че идват чак сега

Всеки може да ни ревизира, дано дойдат на инспекция. Учудвам се, че идват в този момент, а не преди година и половина, когато се оказа, че под бъдещия ни образователен корпус се намират централен топлопровод и тръбопровод, което не беше отразено в документите на проектантите. Така ректорът на УНСС проф. Стати Статев разяснява поръчката на Министерството на финансите, че следва ревизия в икономическия университет . Тя пък бе направена в отговор на отворено писмо от управлението на висшето учебно заведение до медиите, в което декларира, че страната не е спазила уговорката си за обезпечаването на 10,3 милиона лв. за строителството и оборудването на новия корпус в Студентски град - София. В писмото се споделя още, че вследствие на това УНСС е пред запор на сметките.
 Министърът на образованието: Нямаме бюджетен ангажимент към УНСС  Горанов праща финансова ревизия в УНСС  Не е подбив: УНСС застрашен от банкрут
Реакция на писмото пристигна и от МФ, и от министъра на образованието Красимир Вълчев, който съобщи, че МОН няма бюджетен ангажимент към УНСС и няма по какъв начин да помогне в тази ситуация.

30-месечният контракт за построяването на спомагателния корпус е от декември 2016 година Той е на база извоюван план по Оперативна стратегия " Региони в напредък ". Министерството на финансите трябвало да обезпечи 7,5 млн. лв. съфинансиране посредством МОН - по 2,5 млн. за всяка от трите години 2017-а, 2018-а и 2019-а. Останалите пари до 10,3 млн. лв. трябвало да бъдат платени за съоръжение. Днес, единствено няколко месеца преди крайния период, обектът е на стадий недодялан градеж, реализатор, който си желае парите и сметка, повишена с 1,2 млн. лв. поради наложилото се пренасяне на топлопровода и водопровода - по думите на проф. Статев. Той се обърнал към медиите, тъй като многократните му запитвания до институциите не довели до резултат.

Днешната позиция на МФ стартира с уверението, че " Министерството на финансите удостоверява към този момент поетия ангажимент за обезпечаване на средства от държавния бюджет в размер до 7,5 млн. лева.. ", което проф. Статев разяснява с думите, че е трябвало да написа: " " Министерството на финансите удостоверява, че не е изпълнило поетия ангажимент да обезпечи по 2,5 млн. лв. в продължение на три години ".

За да изпълнят този ангажимент, Финансите слагат изискване: средствата от държавния бюджет да бъдат обезпечени, " само че едвам след асимилиране на ресурса по Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ и до размера на плана според главния контракт ". Това е неуместно и срещу европейските правила - реагира пък проф. Статев. 

Той няма пояснение за отношението на страната. " УНСС е най-голямото държавно висше учебно заведение, с над 22 хил. души студентска общественост - студенти и докторанти. Това ли е отношението на страната? ", пита той и добавя, че в случай че парите не бъдат преведени, може да бъдат изгубени 4,5 млн. лв. европейска помощ, с лихвите те ще надвишават пет милиона и най-после ще се наложи страната да заплати всичко.

По проект в новия корпус би трябвало да има центрове за тестово електронно изпитване плюс още четири етажа с по четири 250-местни аули, зали и кабинети за преподаватели.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР