Всеки може да изброи поне три от най-хубавите филми, за

...
Всеки може да изброи поне три от най-хубавите филми, за
Коментари Харесай

Как най-хубавите филми ни формират като личности за цял живот

Всеки може да изброи най-малко три от най-хубавите филми, за които ще се закълне, че даже са трансформирали живота му. За различен това може да са книги или друг тип изкуство. Но киното, със своята досегаемост, с обстоятелството, че от доста години е в домовете ни, е завзело едно огромно пространство.
Кои са вашите, най-хубави филми? Успяха ли да образуват качества или страсти, които сте съхранили до през днешния ден?
Моите топ три най-хубави филми съумяха да създадат това. Да стартираме с българската класика „ Козият рог “. Само изброяването на създателите на кино лентата те карат да настръхнеш. Режисьор е Методи Андонов, създател на сюжета – Николай Хайтов. От неповторимия актьорски състав ще загатна единствено двама души - Катя Паскалева и Антон Горчев. Не зная дали има човек, който с изключение на от кино лентата, да не е бил разчувствуван и от неповторимата ария „ Двама “, изпълнена от Мария Нейкова. Изкуство, което в действителност може да преобърне визиите ни за живота.
Следва още един от най-хубавите филми, който не мога да не помни и съм горда, че още веднъж е български. „ Момчето си отива “ на режисьора Людмил Кирков. И той е от същия интервал, както първия филм. Излиза на екран през 1972 година. Това е едно от неповторимите неща в този тип кино, не остарява. Гледах го преди месец и още веднъж се развълнувах! И тук има ария, която се е трансформирала в емблема. Тя се назовава „ Хора и улици “ и е изпълнена от Мими Иванова и Борис Гуджунов. Музиката и текстът ме допират с чувство за действителност.
Невероятната играта на артиста Филип Трифонов и красивата обич на неговия воин Ран към продавачката на боза и банички - това не е ли част от пъзела на живота?
Има още „ обич “ във кино лентата, само че тя е по-различна. Един мъж обича... колата си. Актьорът Кирил Господинов не може да бъде по-смешен и същински в ролята си на ужасния брачен партньор.
И последният в моята ранглиста на най-хубавите филми се назовава „ Американски прелести “ /American Beauty /. Излиза на екран през 1999 година. Неповторимият артист Кевин Спейси, сякаш „ болдва “ кино лентата с наличието си.
Само ще ви напомня за петте награди Оскар, само че не те сложиха лентата в моите топ три на най-хубавите филми. За Сам Мендес, който е режисьор на кино лентата, желая да кажа, че с изключение на майсторство е нужна доста независимост на духа, с цел да създадеш такова произведение на изкуството.
Но не мислете, че описът ми с най-хубави филми свършва тук или е единствено от остарели ленти. Изброените творби са неповторими, нещо като крайъгълен камък за мен. Завършвам изброяването им, само че с отворен край. Хвърлям ръкавицата с името на един филм, който е цялостен е провокации и може би сте гледали. Той излезе през 2016 година и се назовава „ Младият Папа “. Малко полуотварям вратата с името Джъд Лоу...
Изкуството, като цяло, постоянно е било фактор, който образува личността. Киното и то най-хубавите филми, които всеки от нас е гледал, имат и още едно предимство. В доста от случаите те се преплитат с наши, персонални прекарвания или интервали от живота на всеки човек. Това важи изключително доста за по-младите години. Едни от паметните любовни прекарвания са свързани с визитата на киносалона. Първите срещи с обичан човек, докосванията, целувките, за доста хора по целия свят са се случили тъкмо в киното.
В наши дни нещата са малко по-различни, само че въздействието на най-хубавите филми продължава да бъде осезаемо.
Много постоянно „ виждаме “ себе си на екрана и посредством дейностите на героите се припознаваме или просто се учим да постъпваме по избран метод.
Както филмите, основани по типичен романи, по този начин и привидно елементарните сюжети за нещата от живота могат да бъдат нагледни уроци и да намерят точния човек до който са адресирани. Как киното реализира това от дълго време не е мистерия. Превърнало се в промишленост за милиарди, това изкуство от дълго време има своите механизми за влияние. Но има и нещо необяснимо, което е оттатък схемата за това по какъв начин се прави добър филм. Това е магия, която знаят и употребяват избрани създатели, с цел да пресъздадат живота върху бялото платно и по този начин най-хубавите филми да станат факт. Не зная кои имена изникват в съзнанието ви, само че зная, че за всеки човек те са разнообразни.
Добрата литература, хубавата книга, които човек може и да пропусне има късмет да го „ откри “ посредством киното. И тъй като нищо не е инцидентно това доста постоянно се случва. Срещата с избран създател може да стане посредством екрана.
Да цитираме цели абзаци от кино разговор, да се смеем на обстановки, да заучаваме диалект или да се обличаме по метода по който го вършат героите, е станало част от всекидневието на всеки киноман. Великият деспот става все по-властен и в последните години един сериал като „ Игра на тронове “ потвърди това. Няма граници, мечти или светове, които киното да не може да превземе.
Освен на обич, взаимоотношения и уроци за живота, киното ни дава и още нещо. Това е опцията да се докоснем до места на които в никакъв случай няма да бъдем, да се срещнем с хора, които не бихме могли да забележим в живота си.
И още нещо неповторимо. В киносалона на най-малкото село в Индия и в Ню Йорк, може да се види един и същи филм. Различни са единствено очите, които гледат и методът по който се възприема. Затова всеки има своя най-хубав филм. Даже всеки има кино лентата на живота си. Неговите основатели - сценарист, режисьор и артист даже не подозират, че някой ще си каже – това съм аз! Затова едни от най-хубавите моменти, събития и прекарвания в живота се свързват с най-хубавите филми.
Кои са вашите най-хубавите филми и по какъв начин трансформираха живота ви? Кой е филмът на вашия живот и къде по света може да бъде забелязан?
Автор: Гергана Иванова
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР