Всеки млад човек в Европейския съюз да получи за 18-тия

...
Всеки млад човек в Европейския съюз да получи за 18-тия
Коментари Харесай

Ще може ли всеки младеж да получи безплатен билет за влак за един месец из Европа

Всеки младеж в Европейския съюз да получи за 18-тия си рожден ден ваучер за едномесечно пътешестване в цяла Европа, който да е годен шест години. Това е в резюме самодейността на Винсънт-Имануел Хер (29 г.) и Мартин Шпеер (31 г.), която, въпреки и отчасти досега, върви към своето реализиране.

Идеята

#FreeInterrail е предложение към Европейската комисия и Европейския съвет. Идеята се появила във Виена през 2014 година, до момента в който двамата германци Мартин и Винсънт и австрийският публицист Роберт Менасе вечеряли дружно. Какво им хрумнало - всеки юноша в Европейски Съюз да получи за 18-тия си рожден ден билет Interrail (билет за неведнъж пътешестване с трен в 30 страни в Европа), с който да може един месец да пътешества из Европа. Така почнала самодейността. Тримата я разискали с хора в Европейския парламент и Еврокомисията, били писани публикации и бил основан екипа #FreeInterrail от поддръжници и посланици доброволци.

" #FreeInterrail е самодейност, в която европейското гражданско общество моли Европейски Съюз да отвори континента за младежите ", споделя пред " Дневник " Винсънт. Организаторите инициирали петиция и работят с политици, заинтригувани организации и специалисти от разнообразни страни, с цел да осъществен плана.

Според Винсънт #FreeInterrail ще помогне за решаването на няколко европейски въпроса – среща младежи от разнообразни страни, дава опция на всички младежи и на бъдещите генерации да изследват Европа и по този начин да станат част от нея, основава равни благоприятни условия като дава средства за подвижност на всички младежи, без значение от приходите им, ускорява европейската интеграция и е метод за пътешестване, щадящо околната среда.

Всъщност концепцията съгласно него не е сложна за образуване. На процедура Европейската комисия ще би трябвало да закупи Interrail билети за всички младежи в Европейски Съюз, които навършват 18 години. Това, несъмнено, е скъпо, признава Винсънт, и точно тук е най-голямото затруднение. " И въпреки всичко би трябвало да си напомним какво получаваме в подмяна – Европа, от която всеки може да стане част. Става въпрос за задачата на Европейски Съюз да ускори междукултурното съгласие. А по какъв по-добър метод може да стане това, с изключение на посредством подвижността за всички младежи? ", прибавя той.

Финансирането

До момента Европейският парламент е одобрил стеснен бюджет от 12 милиона евро за пилотен план тази година. Европейската комисия е натоварена да изготви пилотния план, озаглавен " Открий Европейски Съюз " (DiscoverEU). Приблизително 20 000 европейски младежи на 18 години ще могат да пътуват в Европа по тази скица. " Това е положително начало, само че ние желаеме цялостно използване за всички младежи в Европейски Съюз. Затова ще продължим да работим с нашите сътрудници и поддръжници до момента в който Европейската комисия не приложи цялостната стратегия ", добавя Винсънт.

Попитан за методите за финансиране на самодейността, той изяснява: " Напълно наясно сме, че каквото и да било финансиране не би трябвало да бъде за сметка на други юношески стратегии в Европейски Съюз, като " Еразъм+ ". Ще би трябвало да се откри ново финансиране или да се понижат парите другаде ". Някои от разновидностите са да се пренасочат средства, които сега се употребяват за земеделие в Европейски Съюз или да вземем за пример да се понижат данъчните дотации за керосин, да се усили транспортния бюджет на Европейски Съюз или този за " Еразъм+ ".

Според уеб страницата на самодейността крайните разноски ще зависят мощно от доста фактори, в това число и от това какъв брой младежи ще заменят ваучера си за действителни билети и какъв брой огромна отстъпка ще може да направи Eurail (която продава билетите Interrail) за толкоз огромен брой продадени билети.

Как ще се случва

Предложението е всички европейски жители да получат ваучер за билет Interrail, когато станат на 18 години. Ваучерът е годен за шест години и може да бъде сменен за действителен едномесечен билет на жп гара или онлайн. Един младеж ще би трябвало единствено да си купи билета, да възнамерява пътешестване и да изследва Европа, споделя Винсънт, като акцентира, че задачата е програмата да бъде елементарно налична.

По думите му Interrail е най-лесният метод за свързване на страните в Европа. Системата за един билет, годен в множеството страни от Европейски Съюз, към този момент съществува. Следователно е по-лесно да бъде приложена, вместо да се основава нова система. Мрежата Interrail се състои от десетки жп компании. Освен това пътуването с трен е в поддръжка на задачите на Европейски Съюз за запазване на околната среда и дава повече благоприятни условия да се прегледат природата, градовете и страните, както и да се осъществят повече контакти сред пътуващите, се показва на уеб страницата на самодейността.

Участниците в програмата ще имат цялостната независимост да избират дестинацията си. " Нашето предложение е да дадем на младите пътешественици цялостната независимост да избират какво желаят. Тази стратегия би трябвало да е лесна. Крайното използване, несъмнено, ще зависи от Европейската комисия ", добавя Винсънт.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР