Всеки месец средно по 40 пловдивчани остават без работа и

...
Всеки месец средно по 40 пловдивчани остават без работа и
Коментари Харесай

Всеки месец по 40 пловдивчани отиват на Бюрото по труда

Всеки месец приблизително по 40 пловдивчани остават без работа и разчитат на помощ от страната. По данни на Национален осигурителен институт през март новите безработни, които са отишли на Бюрото по труда, са 854. Приблизително толкоз са били и през предходните месеци на 2021г. " По време на пандемията изгубих работата си и към момента не съм намерил нова, към този момент и не взимам пари от Бюрото по труда. От време на време вървя по изложби да представям българска продукция за дегустиране. Добре, че към този момент се провеждат такива изложби, тъй като това са ми единствените приходи. Последния път за две изложби, които продължиха към 20 дни взех близо 1400 лева ", споделя Камен.

Профилът на неработещите е пловдивчанин със приблизително обучение, който към момента не е чукнал петдесетака. На дамите по-често в сравнение с мъжете се постанова да чакат пред „ Никола Чернишевски 3 “, с цел да се разписват. Позициите, всред които те могат да избират, са основно за монтажници, водачи, чиновници, готвачи, сервитьори, хотелиери, шивачи и в преработващата индустрия. Единични са обявите за счетоводители и ИТ експерти. Докато не намерят подобаващата за тях позиция безработните би трябвало да се задоволят с полагащото им се обезщетение.

Останалите без препитаните взимат приблизително от страната по 567,19 лева, което е със 78 лева повече по отношение на 2020г. Обезщетението, което получават мъжете е приблизително със 120 лева повече от това при дамите, поради това, че са се трудели на по-високи заплати. Два пъти по-висока отплата от пловдивчани обаче взимат жителите на други страни в региона, които са се трудили и са останали без работа. Полагат им се приблизително по 1 475,97 лева Те имат право на пари за безработица по европейски регламенти.

Обезщетението за безработица е в размер на 60% от междинния застрахователен приход на индивида за 24 месеца обратно. То обаче не може да бъде по-малко от 12 лева на работен ден и повече от 74,29 лева За хората, които са се трудили на повърхностен работен ден и са получавали по-ниско заплащане от минималната заплата процентът на установяване е 50 на 100. Тези, които са се разделили с работодателя по взаимно единодушие имат право едвам на 12 лева дневно.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР