Всеки месец министърът на околната среда и водите получава отчети

...
Всеки месец министърът на околната среда и водите получава отчети
Коментари Харесай

Всеки месец Нено Димов получава отчети за язовирите, които трябва да чете, твърди Валя Ахчиева

Всеки месец министърът на околната среда и водите получава доклади от Басейнова дирекция, която той управлява, в които е посочено какво е положението на язовирите в страната. Тези доклади той би трябвало да ги чете. Трябва да се ревизира кой какво е писал в доклада за положението на бент. " Студена ". Това сподели пред БНР журналистът Валя Ахчиева, която през седмицата пусна следствие за EURACTIV, в което твърди, че още през август водоемът, който зарежда с питейна вода Перник, е почнал да губи обилни количества вода.

" Всеки месец Басейнова дирекция минава всички язовири и ревизира положението им. Правят се доклади, които министърът би трябвало да чете ", сподели Ахчиева.

По думите ѝ Нено Димов или упълномощено от него лице може и би трябвало да глобява всички, които нарушават графика за водоползване. Според нея няма по какъв начин виновността да се трансферира на някой различен.

През седмицата Специализираната прокуратура стартира всеобщо инспекции в Перник поради водната рецесия в града. Паралелно с тях имаше и акция в постройката на Министерството на околната среда и водите. В самото начало на двете акции Гешев сподели пред публицисти, че инспекцията в министерството е поради вноса на отпадък от Италия.

В хода на акцията беше арестуван екоминистърът Нено Димов, който в последна сметка се оказа с обвинявания за умишлена занемареност, свързани не с боклука, а с водната рецесия. Вчера съдът остави Димов за непрекъснато в ареста по искане на прокуратурата. Той от своя страна подаде оставка, която беше призната от премиера Бойко Борисов.

Валя Ахчиева посочи, че ще продължи следствието си, което досега е открило, че на 2 септември в бент. " Студена " е имало 9.8 милиона кубически метра вода, а на 10 септември - 9.3 милиона. На 20 септември водата е към този момент 8.7 милиона кубика, а в последния ден на септември водата е единствено 8 милиона кубически метра, или по-малко от една трета от оптималния размер. В края на октомври водата е към този момент единствено 6 милиона кубически метра, само че в графика за потребление на водите, подписан от Нено Димов, още веднъж не се афишира режим на водата. Едва през ноември от екоминистерството вземат решение да понижат количеството вода за популацията и да спрат водата за " Стомана индъстри " и " Топлофикация Перник ".

Ахчиева сподели още, че идната ѝ цел е да открие къде е отишла тази вода. Тя прикани основния прокурор Иван Гешев да откри виновниците за водната рецесия в града, защото перничани очаквали съответни резултати, които по думите ѝ са " длъжностни лица по лист в пандиза ".



Всичко, което би трябвало да знаете за: Водната рецесия в Перник (103)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР