Всеки месец изчезва по едно село: никъде населението не се

...
Всеки месец изчезва по едно село: никъде населението не се
Коментари Харесай

Необезпокоявано измиране: ФАЦ за топяща се България


Всеки месец изчезва по едно село: на никое място популацията не се топи толкоз бързо, колкото в България. Въпреки това множеството българи отхвърлят притока на чужденци, написа ФАЦ в публикация под заглавие " Необезпокоявано измиране ".

" Необезпокоявано измиране " - по този начин е озаглавена обширната публикация за България в последния брой на немския „ Франкфуртер Алгемайне Зонтагсцайтунг “, неделното издание на ФАЦ. Неин създател е балканският наблюдаващ на вестника и отличен ценител на България Михаел Мартенс, който слага в центъра демографските проблеми на страната, само че „ надстроява “ тази тематика с разнообразни аспекти от развиването на българското общество и настоящата българска политика. Тук обобщаваме някои от акцентите в публикацията.
Редакцията предлага
България се топи с рекордна експедитивност

В началото Мартенс напомня, че към края на Народна република България популацията на България е достигнало съвсем 9 милиона, само че през последните десетилетия се топи с рекордна експедитивност. Според създателя два фактора способстват за тази наклонност: релативно ниската раждаемост и високата емиграция, като единствено в Германия към този момент публично са се заселили 390 000 българи. Той прибавя, че до момента в който западните страни компенсират топенето на популацията си, приемайки повече мигранти, в България - най-бедната страна от Европейски Съюз - съвсем никой не се заселва.

Мартенс отбелязва, че в София обезлюдяването не се усеща, в противен случай - популацията на града пораства, също както и популацията на Пловдив, Бургас и Варна. Но паралелно с това в България има повече от 180 села-призраци, където не живее никой или най-малко не непрекъснато. „ Статистически всеки месец изчезва по едно село, а 800 учебни заведения в провинцията бяха закрити, тъй като няма задоволително деца. Когато пътувате из България, бързо ще се натъкнете на такива села-призраци. Останките от едновремешната инфраструктура, като запусната пощенска станция, осиротяло начално учебно заведение или затворен селски магазин, припомнят на едни други времена “, написа Мартенс.

По-нататък създателят съпоставя демографските трендове в България според от етническата принадлежност и отбелязва, че раждаемостта спада и в групите на българските турци и на ромите, които другояче по традиция са по-многодетни. Има паникьори, съгласно които през 2100 година в България ще живеят 8 милиона роми, 1,5 милиона турци и единствено 300 000 българи, написа Мартенс и продължава: „ Но един взор обратно към предишното демонстрира какъв брой несериозно е да се предсказват демографските процеси за 90 години напред. Ако през 1910 година някой беше решил, че до 2000 година в България ще продължи тогавашната наклонност, прогнозата щеше да гласи, че страната е застрашена от трагично пренаселване. Вместо това раждаемостта стартира да спада още през 50-те години на 20 век - по-рано, в сравнение с в редица западни страни. Една от аргументите е безскрупулната акция по урбанизиране, водена от комунистическия режим, която раздра обществени и фамилни връзки “.

Вина сигурно не носят противозачатъчните хапчета, прибавя Мартенс, цитирайки техния откривател Карл Джераси, който е наследник на български евреин. Мартенс цитира и съвета на Джераси към България: да приема повече мигранти, изключително от Турция. Защото страни с топящо се население би трябвало да са наясно, че отхвърлянето на имиграцията е еднакво на самоубийство - това са думи на Джераси от изявление за български вестник. „ Но рекомендациите на Джераси не са известни в България. Нито едно държавно управление до момента не се е заело съществено с тяхното реализиране. Хората се боят от мигрантите и като че ли желаят да останат единствено измежду своите си - до момента в който измрат. Така най-малко наподобяват нещата “, обобщава Мартенс.

Нова вяра

Но може би ситуацията не е чак толкоз тъмно, колкото наподобява, написа по-нататък създателят. Според него има признаци, че топенето на популацията ще се забави, а един ден може и да спре. „ Особено след промяната на държавното управление, която издигна на власт харвардския ученик и модернизатор Кирил Петков, доста млади българи са окрилени от вяра. От вярата, че родината им може да се трансформира в страна, която няма потребност да напускаш, с цел да водиш добър живот и да създадеш семейство. Петков безапелационно въплъщава желанието на младото потомство за решителна борба против корупцията. За създаване на едно общество, в което решаващи са не връзките и подкупите, а геният и волята за високи достижения “, написа Михаел Мартенс.

Той цитира българския икономист Стефан Колев, който преподава в немския град Цвикау, с наблюдението, че през последните години младите българи са трансформирали настройките си към емигрирането. Ако през 90-те години на предишния век доста младежи напускаха страната с твърдото решение да не се завърнат в никакъв случай, през днешния ден те желаят да се изучат в чужбина, само че напълно обикновено е след това да се върнат в България, споделя Колев. Пред немския вестник той отбелязва още, че през днешния ден в България е комфортно да се практикуват високо платените специалности, които могат да се работят от у дома. И че животът в страната е прелъстителен освен поради ниските налози, само че и поради природата, морето, планините, градовете.

Икономистът твърди, че стопанският растеж в България през последните 20 години е ефектен: огромните задгранични вложения водят до възобновление на промишлеността, безработицата е ниска, има дефицит на квалифицирани фрагменти, а техническият напредък е в положение да компенсира топящото се население в трудоспособна възраст, счита Колев. Но и той има известни запаси, написа Михаел Мартенс и цитира икономиста с наблюдението, че. Според Колев една от вероятните лечения би било консолидираното на ромите, които до момента се подвизават в периферията на обществото. „ Ако заплатите в България продължат да порастват, а налозите останат ниски, тогава за ромите, пък и за цяла България може да се окаже, че към този момент не е толкоз привлекателно да се живее за сметка на обществените системи в северозападната част на Европа “, четем към края на обширната публикация от Михаел Мартенс във „ Франкфуртер Алгемайне Зонтагсцайтунг “.

*****

Вижте и това видео:
“Отворен народ, прелестна природа “: сирийци за България
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР