Всеки месец до десето число Булгаргаз подава прогнозна цена за

...
Всеки месец до десето число Булгаргаз подава прогнозна цена за
Коментари Харесай

Иван Топчийски: Увеличението на цената на газа зависи от борсовите пазари

Всеки месец до десето число " Булгаргаз " подава планирана цена за идващия месец. Тя зависи от борсовите цени . Това съобщи Иван Топчийски , един от шефовете на " Булгаргаз " в студиото на Нова телевизия.

По думите му сега следим рискови равнища на показателите. Добрата вест обаче е, че пазара се успокоява. В края на месеца " Булгаргаз " ще подаде коригиращото заявление до КЕВР и на база на това регулатора ще вземе крайното решение за цените на газа. Увеличението може и да не е огромно, добави Топчийки.

Иван Топчийки съобщи, че продължителността на добивния сезон се трансформирала, с цел да задоволи потребностите на потребителите. Той добави,че съхраняваните количества газ са тройно повече и няма заплаха от дефицит.

" Булгаргаз " не може да каже дали мораториума ще продължи и с какъв брой ще се усили цената за крайния консуматор, добави специалистът.

Топчийски съобщи, че от сдружението са създали оптималното цената да е търпима в края на сезона. По думите му високата цена на газа ще се отрази и на производството на електрическа енергия, което ще докара до растеж в цената на тока .

Топчийски разяснява и тематиката за азерския газ. Той съобщи, че до 30 юни има подписан анекс за понижаване на количеството азерски газ, което се внася в страната. Колко газ ще употребяваме зависи от и подписания анекс, добави той.

Иван Топчийски разгласи, че с цел да имаме положителни цени на газа би трябвало да имаме подписани дълготрайни контракти.

Той добави, че сега " Булгаргаз " води договаряния с разнообразни източници за доставки на газ. Договорът на сдружението с " Газпром " изтича скоро. Преговори за неговото възобновяване не са почнали поради съветската инвазия в Украйна.
 Нужна ни е диверсификация на доставките
Нужна ни е диверсификация на доставките

В момента никой не може да каже какво ще е повишаването на газа
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР