Всеки любител на шахмата знае, че играчът с бели фигури

...
Всеки любител на шахмата знае, че играчът с бели фигури
Коментари Харесай

Учени се заеха с неравенството между белите и черните фигури в шахмата

Всеки фен на шахмата знае, че играчът с бели фигури има малко, само че евентуално решаващо преимущество, тъй като прави първия ход. Правилото, че белите стартират играта, датира от средата на XIX век и някои учени считат, че е време да го пренапишат, написа The Times.

Авторите на подготвяната за обява публикация, под името Fairer Chess (По-справедлив шахмат) оферират смяна на разпоредбите. Така съгласно тях ще бъде допустимо „ да се отстрани несправедливото преимущество, с което се употребяват играчите с бели фигури “.

Тези оферти сигурно ще провокират многолюден спор за нуждата от „ оправяне “ на вековната игра, чиято известност се усили доста по време на карантината и изключително след излизането на наградения сериал на Netflix „ Ходът на кралицата “, с Аня Тейлър-Джой като шахматен вундеркинд. Играчите, които прочетоха късите резултати от проучването, ги описаха като „ завладяващи “, само че „ доста шантави “, отбелязва вестникът.

Според откриватели от „ Кингс Колидж Лондон “ и Нюйоркския университет, игрите на елитни шампионати, които не приключват наедно, се печелят 64% от времето от играча, който е направил първия ход. Друго скорошно изследване, извършено с най-мощния шахматен компютър в света, AlphaZero, сподели, че при провеждането на 10 хиляди партии, белите са спечелили в 86% от случаите, в които партията не е приключила реми.
 Старозагорски възпитаници станаха първенци по шахмат Старозагорски възпитаници станаха първенци по шахмат
Двама старозагорски възпитаници станаха първенци по шахмат на извършените през предходната седмица в Казанлък държавни самостоятелни шампионати...

„ Предимството на белите е несъмнено “, споделя 34 -годишният Мехмет Исмаил, откривател от „ Кингс Колидж “, който стартира да учи справедливостта на спортните правила преди две години. „ Общоприето е, че в случай че играете с бели, тогава се стремите да спечелите, а в случай че играете с черните, се пробвате да постигнете тъждество “.

Исмаил учи и други спортове като тенис, където сервирането първо в мача дава леко статистическо преимущество и наказванията във футбола. „ На неотдавнашното Европейско победиха всички тимове, които биха първи дузпа “, уточни той.

Заедно с американския теоретик на игрите Стивън Брамс, Исмаил създаде коренно, само че елементарно използвано решение на казуса с „ белите привилегии “ в шаха. Тяхната система, наречена „ уравновесено периодично повтаряне “, разрешава на черните да създадат два хода след първия ход на белите, а по-късно белите вършат идващите два хода, на първо място да се върне към общоприетите правила, изяснява изданието

Според Исмаил, в случай че на черните се разреши да създадат два хода в отговор на откриването на белите, несъответствието ще намалее фрапантно. В резултат на това тази смяна „ ще направи шаха по-справедлив “, сигурен е ученият.

Британският гросмайстор Люк Макшейн, постоянно именуван най-силният дилетант в света, съобщи, че ще бъде „ любопитен “ да научи повече за резултатите от проучването. В същото време той призна, че към този момент планува редица вероятни спънки. По-специално, препоръчаната смяна на разпоредбите би унищожила епохи на рационализиране на една от най-обсъжданите области на играта - тактики за разкриване, чиито имена „ Испанска партия “ (известна още като „ Дебюта Руй Лопес “), „ Защитата на Алехин “ и „ Вариантът Найдорф “ припомнят за първенци по шах, прокарали нови пътища за офанзива против вражеския крал.
 Искат унищожаване на правилото в шаха белите фигури да стартират първи Искат унищожаване на правилото в шаха белите фигури да стартират първи
Нaпълнo нecпрaвeдливo e в шaхмaтнaтa игрa първи дa зaпoчвaт винaги бeлитe фигури. Тoвa oбвинeниe пoвдигнa Aвcтрaлийcкaтa кoрпoрaция зa...

„ Два хода поред са голяма смяна в играта “, споделя МакШейн. „ Това не е просто дребна смяна в разпоредбите, а изцяло друга игра. Очаквам, че вследствие на това преимуществото на белите в действителност ще намалее, само че това ще пристигна с висока цена - жертвайки разнообразни разновидности за дебюти. Това би било печално “.

Други играчи също се питат дали шахът би трябвало да бъде „ по-справедлив “ поради броя на равенствата на равнище хайлайф. Когато AlphaZero взе участие в миналогодишния опит, 98% от игрите приключиха наедно. „ Още равенства? Каква досада! “ - разяснява новината водещ специалист по шах.

Исмаил признава, че шахматният свят „ може да бъде доста закостенял “. „ Наистина чакам негативна реакция на това предложение, само че се надявам, че откритите към всичко ново играчи ще желаят да го опитат “, добави той.

Докато доста играчи са изразили интерес към измененията, обичайните правила имат доста поддръжници. Един клиент на уеб страницата chess.com се оплака: „ Цялата тази блъсканица към многовековната велика игра шахмат не е нищо повече от измами... Ще се придържам към класическия шах “.

Авторите на изследването Fairer Chess възнамеряват да го показват на идната интернационална игрова конференция. Тя ще отвори порти в Копенхаген на 17 август, написа The Times.

Още от ИНТЕРЕСНО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР