Всеки лев изхарчен днес е по-скъп от всеки лев изхарчен

...
Всеки лев изхарчен днес е по-скъп от всеки лев изхарчен
Коментари Харесай

Какво е законна лихва и кога се прилага?

Всеки лев изхарчен през днешния ден е по-скъп от всеки лев изхарчен на следващия ден. Тази крилата фраза може да се употребява за онагледяване на термина рента. Но до каква степен това се отнася за законната рента?

Когато става дума за рента, множеството хора свързват понятието с лихвите по банковите заеми. По създание тя мери разликата в цената на дадени богатства в сегашното и в бъдещето. Поради това постоянно съставлява позитивно число. При познатите лихви по банковите заеми става дума за договорна. С други думи, заемополучателят се договаря за нея или дава единодушието си да заплати лихвата изчислена от банката. Така този тип рента действително представялва цената, която заплащаме с цел да получим сума в сегашното, която ще върнем напред във времето.
Законна рента
Приликите сред договорната и законната рента завършват дотук. Законната рента не се дефинира по силата на контракт за заем, а бива закрепената от законодателите в дадена страна. Тя се ползва основно когато приказваме за просрочия, където компенсацията поражда по мощ на Закона за отговорностите и договорите и по разпоредбите на постановлението на Министерски съвет за размера на мораторната рента (лихва за забавяне). Такива просрочия да вземем за пример биха могли да бъдат забавяния по парични отговорности към държавния бюджет, като неплатени налози, такси и впрочем. Реално законната рента служи като механизъм за обезщетение при просрочия, които ощетяват хазната. В България тя се отпределя от Министерски съвет.
Изчисляване на законна рента
Изчисляването на законна рента става на база решението на Министерски съвет и зависи от валутата на просрочието. Когато просрочието е в левове се ползва главният лихвен % на Българската национална банка плюс 10 процентни пункта. Дневният размер на законната рента възлиза на 1/360 част от годишния размер. Лихвените проценти се ползват на база плугодие, като повратната точка е 1 юли на съответната година.

Тоест законната рента, която е в действие от 1 януари се ползва за първата част на календарната година, а тази в действие от 1 юли важи за втората част на годината. Лихвата се ползва от датата на просрочието. Когато става дума за просрочия в задгранична валута, тогава се ползва същата формула, само че вместо главният лихвен % на Българска народна банка се употребява лихвен % на Европейската централна банка за евро и едномесечен LIBOR за отговорности в други конвертируеми.

Правилата и размерът на законната рента подлежат на промени, като длъжниците би трябвало да наблюдават законодателната активност у нас и постановленията на Министерски съвет. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР