Всеки, който в момента се нуждае от медицинска помощ в

...
Всеки, който в момента се нуждае от медицинска помощ в
Коментари Харесай

Хиляди лекари в Мадрид стачкуват безсрочно заради политиката на икономии

Всеки, който сега се нуждае от здравна помощ в Испания, би трябвало да бъде толерантен. В столицата Мадрид повече от 5000 общопрактикуващи лекари и педиатри стачкуват от понеделник за неопределен срок, оповестява сътрудник на немската телевизия ARD в испанската столица.
Още по темата
Местните управляващи могат да наложат минимално обслужване на сериозни структури. За фамилните лекари и педиатрите, работещи в незабавна помощ, към този момент е избрана квота от 50 %. Ето за какво в доста по-големи здравни центрове вместо четирима има единствено двама общопрактикуващи или фамилни лекари и единствено един педиатър. А профсъюзът поучава пациентите, които в действителност не се нуждаят от незабавен обзор, да отсрочат визитата си за момента.

На първо място лекарите желаят да отделят повече време за пациентите си. Понастоящем те одобряват към 50 до 60 пациенти на промяна. Това им оставя по-малко от 10 минути на консултация. Въпреки това лекарите изискват най-малко тези 10 минути или към 30 съвещания на промяна.

Регионалното държавно управление е удвоило броя на незабавните клиники, само че без да усили личния състав им.

В противоположен случай работното натоварване би било прекомерно огромно и пациентите не биха могли да бъдат обгрижвани съответно. Спешните отделения също са претрупани отдавна.

Липсата на личен състав визира освен амбулаторното лекуване в здравните центрове, само че и клиниките. За не всеки път животозастрашаващи, само че значими интервенции, като сърдечни клапи, катаракта, изкуствени тазобедрени стави или колена, не е извънредно да се чака от четвърт до половин година. Проблемът не е нито в техническото съоръжение, нито в квалификацията на лекарите или медицинските сестри. В клиниките и здравните центрове има прекомерно малко личен състав.

Корените на казуса са отпреди към 10 години. След финансовата рецесия централните и районните държавни управления трябваше да създадат големи икономии. Това се отрази и на здравния бранш. Тогава бяха спестени 10 милиарда евро. Само в Мадрид да вземем за пример през 2012 година са приватизирани шест клиники и 27 здравни центъра. За хората, които нямат частна здравна застраховка, те към този момент са недостъпни.

Политиката на строги икономии докара и до това, че добре подготвени лекари емигрираха в чужбина.

Дълго време държавната здравна система в Испания бе давана за образец. Но бяха направени някои съкращения и по тази причина преди 10 години имаше всеобщи митинги. Прилаганата политика на строги икономии докара и до миграция на добре подготвени лекари в чужбина, където те елементарно откриха добре платена работа, споделя Райнхард Шпигелхаер, пред швейцарската радио-телевизионна компания SRF.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР