Всеки, който търси дом в момента, ще ви каже, че

...
Всеки, който търси дом в момента, ще ви каже, че
Коментари Харесай

Ще паднат ли ипотечните лихви след следващото заседание на Фед?

Всеки, който търси дом сега, ще ви каже, че ипотечните лихви са високи. Към 10 ноември междинната ставка беше 7,14% за 15-годишна закрепена ипотека и 7,87% за 30-годишна закрепена ипотека. Това е надалеч от междинната рента от 2,96%, която кредитополучателите получаваха по 30-годишни ипотеки с закрепена рента през 2021 г. 

Тези високи лихви накараха доста евентуални притежатели на жилища да се чудят по кое време могат да получат известно облекчение. Но в случай че това облекчение ще пристигна, то евентуално ще бъде предшествано от деяние от страна на Федералния запас.

Въпреки че Фед не дефинира непосредствено ипотечните лихви, той дефинира лихвения % на федералните фондове, който има огромен влияние върху ставките, предлагани за потребителски артикули, като спестовни сметки и ипотеки. Тъй като Федералният запас е плануван да се срещне още веднъж на 12-13 декември, доста хора, обмислящи закупуване на жилище, се чудят по какъв начин тази среща ще се отрази на лихвите, защото календарът се реалокира в 2024 г. 

Разберете най-хубавите ипотечни лихви, които бихте могли дават отговор на изискванията за през днешния ден.

Ще се намалят лихвените проценти по ипотечните заеми след идващото съвещание на Фед?

Дали лихвите по ипотечните заеми ще се трансформират фрапантно след декемврийското съвещание на Фед – последното съвещание за 2023 година – зависи от какви дейности подхваща Федералният запас по лихвата на федералните фондове. Има няколко фактора, които въздействат върху решението на Фед.

„ Тяхното решение да покачат лихвите, да задържат лихвите или да ги понижат в действителност се основава на инфлацията и безработицата “, споделя Ник Ковио, сертифициран финансов плановик в Swell Financial.

Инфлацията беше огромният мотор на повишението на лихвите през последните 18 месеца, защото високите равнища на инфлация накараха Фед да увеличи лихвите в опит да понижи потребителските разноски.

" Ние разбираме компликациите, които предизвиква високата инфлация, и оставаме мощно ангажирани да понижим инфлацията до нашата цел от 2 % “, сподели Джеръм Пауъл, ръководител на Фед, на конференция след последното съвещание на Фед на 1 ноември. Инфлацията през септември беше 3,7%.

Ами в случай че Фед увеличи лихвените проценти?

Фед избра да остави лихвите на пауза през последните две срещи, което накара някои анализатори да спекулират, че дните на повишение на лихвите са завършили. Пауъл обаче споделя, че Фед е подготвен да увеличи лихвените проценти още веднъж, в случай че икономическите знаци сочат, че това е най-хубавият курс на деяние. „ Комитетът постоянно ще прави това, което счита за уместно в дадения миг “, споделя той.

Ако Федералният запас реши да увеличи лихвените проценти през декември, е допустимо лихвите по ипотечните заеми да се покачат дружно с лихвен % по федералните фондове.

Притеснявате ли се от повишение на лихвените проценти? Заключете ипотека онлайн в този момент.

Ами в случай че Федералният запас понижи лихвените проценти?

На първо място — подозрително е, че Федералният запас ще понижи лихвените проценти. Органът е определил целеви % на инфлация от 2% и въпреки процентът от 3,7% през септември да е доста по-добър от % от над 9% през юни 2022 година, това евентуално няма да докара до понижаване на лихвите. Въпреки това има още два отчета за инфлацията, планувани преди идната среща, тъй че е допустимо фрапантна смяна да докара до непредвидени дейности от страна на Фед.

По-вероятно обаче е умерено понижаване на лихвените проценти през втората половина на идната година, откакто инфлацията бъде укротена.

„ Вярваме, че това ще бъде реализирано до края на първата половина и лихвите ще стартират да падат “, споделя Дъг Дънкан, старши вицепрезидент и основен икономист във Fannie Mae.

Дънкан също отбелязва, че потребителите не би трябвало да чакат скорошно връщане към ниските ставки от 2010 година Тези проценти бяха толкоз ниски значително вследствие на финансовата рецесия от 2008 година От 1975 година до 2009 година междинният лихвен % за 30-годишна ипотека с закрепен лихвен % в никакъв случай не е падал под 5%, съгласно TheMortgageReports.com.

Въпреки това, в случай че Фед в действителност понижи лихвите през декември, рационално е да се чака, че ипотечните кредитори ще стартират да оферират по-ниски лихви на потребителите.

Ами в случай че Фед остави лихвите недокоснати?

Възможно е Фед да избере да сложи на пауза лихвите за трета поредна среща. Инфлацията към момента е проблем, само че не е отвън надзор, както изглеждаше през 2022 година, тъй че има късмет Фед да остави лихвите постоянни.

Ако Федералният запас реши да сложи лихвите на пауза, лихвените проценти по потребителските заеми, в това число ипотеките, може да останат покрай равнищата, на които са били неотдавна.

Долната линия

Дали ипотечните лихвени проценти ще се трансформират или не след идващото съвещание на Федералния запас ще зависи значително от дейностите, които Федералният запас ще избере да предприеме. Решението на Фед от своя страна ще се основава на отчети за инфлация, безработица и други стопански фактори. Ако Федералният запас реши да увеличи или понижи лихвения % по федералните фондове, лихвените проценти по ипотечните и други потребителски заеми също могат да се покачат или да паднат. Ако Федералният запас още веднъж спре лихвите, лихвите евентуално ще останат на или покрай сегашните си равнища.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР