Всеки, който следи действията на сирийската авиация, би следвало да

...
Всеки, който следи действията на сирийската авиация, би следвало да
Коментари Харесай

В Сирия пилотите на Л-39 демонстрират феноменална смелост

Всеки, който следи дейностите на сирийската авиация, би следвало да се възхищава по какъв начин водят война водачите на L-39ZA (Л-39). Тези относително дребни двуместни учебно-бойни самолети въобще не са предпазени, както да вземем за пример съветските Су-25. Те не имат модерни системи за бомбардиране от огромна височина и нанасят удара от височини 1000-300 м, където зенитният огън на терористите е най-ефективен.

Всеки полет за щурмуване позициите на терористите крие голям риск за екипажа на „ елките”. Те нормално летят на огромна височина отвън обсега на зенитния огън или доближават на пределно дребна височина (30-50 м), на 2-3 км преди задачата стръмно набират височина, в границите на оскъдни секунди насочват самолета и ракетно-артилерийски и бомбен удар (две бомби ОФАБ-250). Трябва непременно да улучат, тъй като наново захождане за удар е вероятен единствено в случай че по изключение няма зенитен огън.

Сирийските Военновъздушни сили употребяват по-активно L-39ZA заради привършване ресурса на бойните си самолети, също така тяхната употреба е доста по-евтина.

Първите информации за присъединяване на L-39ZA при нанасяне на щурмови удари датира от 9 август 2012 година по позиции на въстаниците в село Тел Рифат на 37 км северно от Алепо. Самолетът употребявал два 16-зарядни блока УБ-16-57 с ракети С-5 диаметър 57 мм и вграденото двуцевно оръдие 23-мм ГШ-23 със 150 снаряда.

По неофициална статистика от 15 октомври 2012 година до края на август 2015 година сирийските Военновъздушни сили са изгубили 7 броя L-39ZA, само че е известно свалянето на такава машина и на 4 декември 2016 година Опасност дебне машините и на земята, да вземем за пример през октомври 2015 година терористите унищожили един L-39 в аеропорта на Алепо с ПТУР TOW-2A. Освен това терористите съумели да завладеят 7 самолета на авиобазата Кшеш.

Сирия получила от Чехословакия в интервала 1980-1987 година общо 55 машини L-39ZO (без оръдие) и 44 броя въоръжени L-39ZA. Според специалисти, към началото на спора в страната Военновъздушни сили разполагали с към 50 „ елки”.

В Мрежата наскоро се появиха фотоси на осем сирийски Л-39, основани в авиобазата Тадмур в региона на Палмира. Там ситуацията още веднъж се изостря и това носи спомагателен риск за водачите на L-39ZA.

Публикацията е готова от Ганчо Каменарски

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР