Всеки, който се надяваше, че придобиването на Alexion от AstraZeneca

...
Коментари Харесай

Тихо начало на годината за сливанията във фармацията

Всеки, който се надяваше, че придобиването на Alexion от AstraZeneca през декември предходната година за 39 милиарда $ е сигнал за обновяване на сливанията и придобиванията (M&A) в биофармацевтичния бранш, евентуално е отчаян от началото на 2021 година Първото тримесечие наподобява изрично анемично както във връзка с броя на подписаните покупко-продажби, по този начин и във връзка с вложените средства. Всъщност 26-те покупко-продажби, подписани през последното тримесечие, е най-малкият брой от най-малко 2016 година насам, разкрива разбор на Evaluate Vantage.

Специалистите се надяват, че резултатите ще се усъвършенстват с напредването на годината, само че младите компании евентуално ще се радват да продължат развиването си независимо, стига изискванията за финансиране да продължат да са преференциални и прозорецът за първоначални обществени предлагания (IPO) да остане отворен.
Ковид резултат и още нещо
Слабото начало на годината следва забавянето през предходната. От една страна, мегасделките през 2019 година поохладиха интереса, а от друга, пандемията пренасочи напъните към битка с ковид. Но договорката на AstraZeneca за Alexion Pharmaceutical и придобиването на Immunomedics от Gilead за 21 милиарда $ демонстрираха, че апетитът за подписване на покупко-продажби към момента е налице.

През предходната година цената на покупко-продажбите от топ 10 са общо за към 97 милиарда $, което е надалеч под 207-те милиарда $ за най-големите придобивания през 2019 година По пресмятане на консултантите от PwC общите покупко-продажби са намалели с близо 50% в стойност през 2020 година по отношение на 2019 година Но наблюдаващите в сектора бяха оптимисти, че през 2021 година ще има възобновяване, и то освен тъй като фирмите значително са нормализирали вътрешните си интервенции по време на пандемията. Това, което е значимо, са основите. Според Арда Урал от консултантската компания EY в Съединени американски щати огромните фармацевтични производители разполагат с нужните финанси, с цел да извършат нужните покупко-продажби и да влязат в лечебни области, в които да разширят портфолиото си.

Към декември PwC пресметна, че фармацевтичната промишленост разполага с капитал от 1.47 трлн. $, който може да бъде ориентиран към сливания и придобивания. Въпреки че сумата е намаляла с 6% по отношение на 2019 година, това демонстрира, че секторът към момента има задоволителна огнева мощност, с цел да се разгърне.

Прогнозите бяха покупко-продажбите да се засилят преди тази година, а четири от индустриалните колоси да поемат водеща роля. Според анализаторите на Moody`s най-активните купувачи в Съединени американски щати се планува да бъдат Merck & Co., Amgen, Johnson & Johnson и Bristol-Myers Squibb. Но вложителите не би трябвало да чакат мегасделки. Moody`s счита, че фирмите ще продължат скорошния модел на гонене на производители с обещаващи или неотдавна утвърдени за приложимост медикаменти.
Здраве Актуалните тематики от сезона, свързани със болести, лекувания и лекарства
Merck разполага с най-значителните запаси от квартета, като се имат поради кешовата наличност, равнището на дълга и евентуалният свободен паричен поток, както и кредитният рейтинг на компанията. Главният изпълнителен шеф на Merck Роб Дейвис съобщи през предходната година, че компанията ще търси придобивания в същия диапазон като платените 1.85 милиарда $ за Pandion Therapeutics, макар че е отворена и за по-големи покупко-продажби. Moody`s счита, че Bristol-Myers също ще бъде сериозен състезател на пазара, макар че неотдавна компанията направи два удара - купи за 74 милиарда $ Celgene и за 13.1 милиарда $ Myokardia. Главният изпълнителен шеф Джовани Кафорио означи, че компанията търси " покупко-продажби със междинен размер ", които могат да подтикват растежа й през втората половина на десетилетието.

Доброто финансово положение на Johnson & Johnson й разрешава също да има съществени позиции. Компанията има едно от най-ниските равнища на дълг в огромните фармацевтични компании и парични наличия от над 25 милиарда $. В другия завършек на спектъра са AbbVie и Gilead Sciences - наподобява, че най-малко към този момент те са удовлетворени от придобиванията, които направиха в последните години.
Причини за слабата интензивност
Втората и третата вълна на пандемията засегнаха света, само че коронавирусът към този момент мъчно може да бъде упрекван за по-малкия брой покупко-продажби през тази година. Освен поглъщанията в разбора на Evaluate Vantage се включват покупки на миноритарни и мажоритарни дялове, придобивания на бизнес единици и варианти и те се обобщават под името " други покупко-продажби ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР