Всеки, който се е заразил с Covid-19, ще подлежи на

...
Всеки, който се е заразил с Covid-19, ще подлежи на
Коментари Харесай

Всеки заразен с Covid-19 ще подлежи на задължителна изолация или болнично лечение

Всеки, който се е заразил с Covid-19, ще предстои на наложителна изолираност или болнично лекуване. Това реши през днешния ден Народното събрание с измененията в Закона за здравето на второ четене.

Депутатът от Българска социалистическа партия професор Георги Михайлов съобщи, че новият ковид не е толкоз рисков:

„ Сегашната, коментирана от всички нас зараза Covid-19, това не е изключително рискова зараза - тя не има главните белези на изключително рискови инфекции, които са свързани с метода на заболяване на пациентите, които са докоснали до нея.

За изключително рисковите инфекции това значи, че абсолютно се разболяваш съществено, смъртността е значима - не желая да приказвам за проценти, тук смъртността и до момента се вижда, че не е значима ".

Председателят на здравната парламентарна комисия - националният представител от ГЕРБ Даниела Дариткова изясни за какво Covid-19 постанова домашна карантина:

„ Преценихме, че би трябвало категорично да запишем по този начин към този момент публично известното и разпространявано заболяване Covid-19, което се провокира от нов вариант коронавируси, с цел да може да очертаем ограниченията, които подсигуряват оправянето на България с това ново епидемиологично разпространяване на вирус, който до момента в действителност не е предизвиквал заболяване у индивида ".

Депутатите одобриха министърът на опазването на здравето по предложение на основния здравен контрольор да разпорежда наложителна изолираност.

Дебатите не престават.

По-рано Народното събрание облекчи метода, по който ще се прави гласуването във времето на днешното изключително съвещание, на което се разисква окончателната смяна в Закона за здравето, с която се анулира изключителното състояние след 13 май.

По предложение на ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева и нейния заместител Валери Симеонов депутатите ще гласоподават по остарелия метод:

„ С цел да може по-плавно да върви работата, защото има доста оферти, подкрепени и неподкрепени, да има опция народните представители по-обширно да се срещнат с тези оферти, да обмислят метода на гласоподаване и да дадат своя избор ", изясни Караянчева.

Всички парламентарни групи участват в пленарната зала, като депутатите са с маски, само че не съблюдават отдалеченост от два метра, свидетелстват репортерите на БНР.

С измененията в Закона за здравето се регламентира методът за въвеждане на " изключителна епидемиологична конюнктура ".

Парламентът взема решение дефинитивно дали министърът на опазването на здравето или държавното управление по предложение на здравния министър да има пълномощията да афишира изключителна епидемиологична конюнктура в страната, при ясно избрани критерии.

Новото събитие с трансферирана отговорност към кабинета е част от предложенията на ГЕРБ сред двете четения на законопроекта.

Мерки в поддръжка на стопанската система

От ГЕРБ оферират на половина по-ниски цени на плажните такъми по отношение на предходната година, а от съдружните сътрудници Вътрешна македонска революционна организация и НФСБ оферират по-ниски концесионни такси, ваучери за почивки и чартъри, като част от антикризисните ограничения в туризма.

Българска социалистическа партия внесоха свои оферти за 9% Данък добавена стойност за храни и медикаменти и 725 лв. еднократна помощ за безработни или за самонаети.

Промените плануват противоепидемичните и някои обществени и стопански ограничения да работят два месеца след края на изключителното състояние, т.е. до 13 юли, като мярката 60/40 да важи до 30 юни.

Очаква се да да бъдат подкрепени предложенията 60 дни неплатен отпуск да се зачита за трудов стаж, както и образователната година да приключи отдалечено, без външно оценяване за 4 и за 10 клас.

Депутатите ще вземат решение дали да има и нови правила за данъчните хранилища.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР