Всеки, който реши да провери своето състояние, може да се

...
Всеки, който реши да провери своето състояние, може да се
Коментари Харесай

Стартира седмица на безплатни прегледи за туберкулоза

Всеки, който реши да ревизира своето положение, може да се изследва гратис за туберкулоза в Смолян. Скринингът е част от акцията ``Седмица на отворените врати``, която ще се организира от 25 до 28 септември в МБАЛ ``Д-р Братан Шукеров``.

Медицинските съвещания и проучванията са изцяло безвъзмездни, в това число и за неосигурените лица. Ще бъде осъществен обзор и ще се назначи проба манту, а при нужда и спомагателни проучвания – рентгенова фотография и проучване на материал за туберкулозни бактерии.

Прегледите ще се правят в часовете сред 8,00 и 15,30 часа от доктор Юлияна Лазарова – завеждащ пневмофтизиатричния кабинет, който се намира на шестия етаж, над Инфекциозно поделение. Инициативата се реализира по Програма ``Подобряване на устойчивостта на Националната стратегия по туберкулоза`` към Министерство на здравеопазването, финансирана от Глобалния фонд за битка против СПИН, туберкулоза и малария.

``Ранното разкриване на туберкулозата и започване на навреме лекуване в дълготраен проект води до понижаване на случаите. Благодарение на подхванатите действия за предварителна защита и надзор на национално и районно равнище, през последните години в страната се следи наклонност за понижаване на заболеваемостта``, разяснява доктор Юлияна Лазарова.

По време на акцията, проведена през месец юни т.г. в МБАЛ - Смолян, са минали 103 индивида. От тях с риск от заболяване са 92. На 71 индивида са направени проби манту, на 3-ма е направена проба манту+квантиферонов тест, на 29 - рентгенографии на бял дроб, а на 11 микробиологично проучване на храчка. С латентна туберкулозна зараза са 5 индивида, които се следят. Няма открити заболели от туберкулоза, съобщи ``Дарик``.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР