Всеки, който разполага с данни за корупция или за конфликт

...
Всеки, който разполага с данни за корупция или за конфликт
Коментари Харесай

Всеки, разполагащ с данни за корупция, ще може да сезира новата Антикорупционна комисия


Всеки, който разполага с данни за корупция или за спор на ползи по смисъла на този закон за лице, заемащо обществена служба, може да подаде сигнал до Антикорупционната комисия . Сигналите може да се подават персонално или посредством юрист по правомощие. Това стана ясно по време на второ гласоподаване на Законопроект за противопоставяне на корупцията в Партийния дом. Вносители са Десислава Атанасова и група народни представители.

Сигнали може да бъдат получавани и от всички канали за вътрешно или външно подаване на сигнали по реда на Закона за отбрана на лицата, подаващи сигнали или обществено оповестяващи информация за нарушавания.

Всеки сигнал следва да съдържа:

- трите имена, адрес, телефон, факс и електронен адрес на подателя или на юриста, когато се подава по правомощие, в случай че има такъв;

- имената на лицето, против което се подава сигнали, и заеманата от него висша обществена длъжност;

- съответни данни за твърдяното нарушаване, в т. ч. място и интервал на осъществяване на нарушаването, изложение на действието и други условия, при които е било извършено;

- позоваване на документи или други източници, които съдържат информация, подкрепяща изложеното в сигнала, в т. ч. изтъкване на данни за лица, които биха могли да потвърдят обявените данни или да дават спомагателна информация;

- дата на подаване на сигнала;

- автограф на подателя.
 Членовете на новата Антикорупционна комисия - 7 година стаж и юридическо обучение
Членовете на новата Антикорупционна комисия - 7 година стаж и юридическо обучение

Депутатите регламентираха и административно-ръководните функционалности на комисията

Всеки сигнал се записва в Комисията неотложно след постъпването му.

Сигнали, които не са от компетентността на Комисията, неотложно се препращат по подготвеност на съответния орган, за което се уведомява подателя на сигнала.

Анонимни сигнали не се преглеждат и не се препращат по подготвеност.

Подадени до Комисията сигнали за спор на ползи или за корупция по смисъла на този закон против арбитър, прокурор или следовател, съдържащи данни за дейности, които накърняват престижа на правосъдната власт, и такива, свързани с нарушение на независимостта на съдиите, прокурорите и следователите, се изпращат за инспекция от Инспектората към Висшия правосъден съвет в границите на пълномощията му.

Подадените до Комисията сигнали за спор на ползи по смисъл на този закон против арбитър, прокурор и следовател, съдържащи данни за дейности, които накърняват престижа на правосъдната власт, и такива, свързани с нарушение на независимостта на съдиите, прокурорите и следователите, се изпращат за инспекция на Инспектората към Висшия правосъден съвет в границите на пълномощията му.
 Депутатите в спор за антикорупционната бухалка
Депутатите в спор за антикорупционната бухалка

Несъгласия породиха към оферти за избора на членове на КПКОНПИ

Лицата, подаващи сигнали за корупция и спор на ползи по смисъла на този закон, имат право на протекция, отбрана и поддръжка при изискванията и по реда на Закона за отбрана на лицата, подаващи сигнали или обществено оповестяващи информация за нарушавания.

Специализирана дирекция " Противодействие на корупцията " прави действия за противопоставяне на корупцията посредством откриване и следствие при и във връзка данни за прояви на корупция от лица, заемащи обществени длъжности.

Установяването на спор на ползи с влезнал в действие акт е съображение за освобождение от служба, с изключение на когато в Конституцията или устава на Европейската система на централните банки и на Европейската централна банка е планувано друго.
 Политическа партия убедили ГЕРБ да поддържат законопроекта им за КПКОНПИ
Политическа партия убедили ГЕРБ да поддържат законопроекта им за КПКОНПИ

Внесени са промени преди второ четене
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР