Всеки, който откаже тест за алкохол и дрога след като

...
Всеки, който откаже тест за алкохол и дрога след като
Коментари Харесай

Затвор за всеки шофьор , отказал тест за дрога или алкохол

Всеки, който откаже тест за алкохол и дрога откакто е взел участие в пътнотранспортно произшествие, ще е застрашен с 1 година затвор и санкция от 2500 лева Това планува план за промени в Наказателния кодекс, които са импортирани в петък следобяд в Народното събрание от трима депутати от ГЕРБ - някогашния вътрешен минисър Христо Терзийски, ексвицепремиера Томислав Дончев и Георг Георгиев, оповестява СЕГА.

Същото наказване се планува и в случай че при ПТП не се изпълни наставление на надзорен орган за здравно проучване и взимане на биологични проби за химическо лабораторно проучване за определяне на концентрацията на алкохол в кръвта му, и/или химико-токсикологично лабораторно проучване за определяне на използването на наркотични субстанции или техни аналози.

Запазва се наказването по административен ред с лишаване на книжката за 2 години и 2000 лева санкция при отвод от проби - и на пътя и в лабораория, в случай че няма ПТП. В тези случаи, от 2023 година насам до наказване по НК - до 6 месеца затвор,  се стига, в случай че съответния лидер е наказван към този момент един път по ЗДвП и направи отвод при повторна инспекция. 

Сега се предлага обаче, че в случай че има ПТП и отвод, то непосредствено се минава към наказателна отговорност. 

Аргументите на вносителите за усилване на репресията в такива случаи е фактически скандалната статистика, съгласно която цели 9681 водачи са отказали проби за алкохол и за опиати. Прави усещане и, че над 60 на 100 от тези отводи са да се направи тест за опиати.

Депутатите оферират и дипломиран състав с тежки санкции, стигащи до пожизнен затвор, при разнообразни хипотези на породени телесни повреди или гибел и дейности на лидер при възможен предумисъл.

Те ще се постановат, в случай че " действието е осъществено в пияно положение или след приложимост на наркотични субстанции или техни аналози или лицето без медицински аргументи откаже да бъде тествано за алкохол и/или наркотични субстанции, или техните аналози или от него е настъпила телесна щета или гибел на повече от едно лице, или деецът е избягал от местопроизшествието, или е управлявал, без да има нужната дееспособност, когато такава се изисква по закон, както и след превишаване на позволената скорост в обитаемо място с повече от 50 км/ч или в случай че действието е осъществено след прекосяване на червен сигнал на светофарната уредба, или на пешеходна пътека ". 

Депутатите аргументират всички предлагани промени с това, че през предходната година са станали 6983 тежки ПТП, при които са починали 524 души и са ранени други 9080 души, от които 1796 доста тежко. И въпреки че спрямо 2022 година, през 2023 да са починали 7 души по-малко, то и тежките ПТП и ранените са повече. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР