Всеки, който някога е пътувал до Италия, е наясно с

...
Всеки, който някога е пътувал до Италия, е наясно с
Коментари Харесай

Къде в Италия не ядат италианска храна

Всеки, който в миналото е пътувал до Италия, е наясно с програмата. Ден за просвета и може би малко извършване на покупки, последвано от аперитив и " тонове " паста, пица или ризото. Защото това ядат в Италия, нали? Хората от региона на Тразименското езеро обаче се разграничават.

To e най-голямото езеро на Апенинския полуостров и четвърто по величина в Италия. Разположено е в западното подножие на Умбро-Маркските Апенини, в равнината Вал ди Каяна на територията на региона Умбрия и на 15 км западно от град Перуджа. Езерото с повърхност от съвсем 129 квадратни километра е известно със своите обичайни ястия, които се разграничават доста от неговите съседи.

Умбрия е единственият район без изход на море на италианския полуостров - и е прочут със своята изобилна, богата на месо храна, която идва напряко от гористите хълмове: трюфелите, прошутото и саламите са измежду най-известните артикули за експорт.
 Снимка 574217

И въпреки всичко тук, на езерото, обичайните храни заобикалят пастата, пицата и месото в интерес на рибата. Вместо изискани части риба звук или лаврак обаче, тук ще намерим костур, щука и змиорка, които постоянно се подготвят и по необикновен метод. Рибата в региона на Тразименско езеро се готви по предписания, които нормално се ползват за месото . Всичко това придава на локалната риба неповторими вкусови качества.

Днес Тразименското езеро е умерено място, надалеч от големите тълпи на италианските морски курорти. Но преди 50 години нещата са изглеждали доста друго, счита професор Даниеле Парбуоно, антрополог от близкия университет в Перуджа.
 Орчата, тигрови ядки, Валенсия и за какво назовават напитката бяло злато
Бялото злато в чашата на Испания

Какво е орчата

Районът е значим по време на Втората международна война, тъй като има военно летище. И защото туризмът стартира да се развива в следвоенна Италия, локалните политици виждат късмет да го преустроят.
 Снимка 574215

" Те желаеха да го трансфорат в " Римини на Умбрия " ", споделя Парбуоно. Римини е един от най-известните плажни курорти на Италия на Адриатическото крайбрежие.

" През 60-те и 70-те години на предишния век, в случай че бяхте пристигнали тук, щяхте да намерите борове, водни колела и всевъзможни туристически атракции, тъкмо като в Римини. Толкова доста, че щяхте да ядете не езерна, а морска риба. Днес обаче, в случай че дойдете до Тразимено, ще ядете локална прясно уловена риба от езерото ", разяснява антропологът.

Според него тази смяна в модела на туризма е избавила неповторимото хранително завещание на езерото. Тразимено се гордее с рецептите си, сред които carpa regina in porchetta или шаран " по свински " .

Още едно необикновено ядене от друга езерна риба - шишчета от костур , печен на скара тъкмо като месото. Да не загатваме и отличните предписания за змиорка. Около Коледа и Нова година пък локалните подготвят torciglione (торчильоне) - необикновено вкусна празничната торта от бадеми и кедрови ядки.
 Вал д'Аран, долината на Аран, Пиренеи и един район с забавна история, география, език и просвета
Испанският град, загубен във Франция

Един район с забавна история, география, език и просвета

Днес езерото Тразимено има туристически модел, който е доста друг от главните курорти на Италия. Вместо на количеството, натъртват на качеството - на спокойното и особеното, което се коства да бъде изживяно, пишат от BBC.
 Снимка 574213

Два езерни града - Пасиняно сул Тразимено на северния бряг, и Кастильоне дел Лаго на запад - принадлежат към листата на Borghi piu` belli d`Italia или на така наречен грандиозни дребни градове. Към тях в този лист се причисляват още три града, тъкмо до езерото: Корчано, Пачиано и Паникале. Идеята е да се предложи по-бавен тип туризъм, който да притегля друг тип туристи.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР