Всеки, който е изключен от списъка (при преброяването на населението

...
Всеки, който е изключен от списъка (при преброяването на населението
Коментари Харесай

Делхи: Всеки изключен от списъка на гражданите на щата Асам може да подаде жалба

Всеки, който е изключен от листата (при преброяването на популацията в щата Асам) на този стадий, има право да подаде тъжба до избрания Трибунал в границите на 120 дни след приемане на съобщение за изключване. Това се показва в позицията на индийското външно министерство във връзка изявления в медийното пространство, публикувана от посолството на Делхи в София и получена на публицистичната ни поща.

Предаваме текста без редакторска интервенция

Изявление на Министерството на външните работи на Индия по отношение на Националния указател на жителите в Асам

1. Вчера службата на държавния координатор на Националния указател на жителите (НРГ) в Асам пусна известие за пресата по отношение на публикуването на окончателния НРГ на 31 август 2019 година

2. Оттогава обособени задгранични медии съдържат мнения по отношение на аспекти на окончателния НРГ, които са погрешни.

3. Нека стартира с предисторията. Правителството на Индия подписа съглашението от Асам през 1985 година с обещанието да се грижи за ползите на жителите на Асам. НРГ има за цел да задейства съглашението от Асам, подписано през 1985 година сред държавното управление на Индия, държавното управление на щата Асам, Съюза на студентите в Асам (AASU) и Всенародното съдружие на Асам за национална опозиция, включващо представители на разнообразни (AAGSP). Върховният съд на Индия разпореди на държавното управление да извърши уговорката през 2013 година Това докара до процеса на актуализиране на Националния указател на жителите в Асам през 2015 година

4. Актуализирането на НРГ е законоустановен, транспарантен, юридически развой, предоставен от Върховния съд на Индия. Това не е развой, управителен от изпълнителната власт. Процесът се следи директно от Върховния съд и държавното управление работи в сходство с директивите, издадени от съда. Най-висшият съд на страната самичък е определил крайните периоди за всички стъпки, които са подхванати до момента.

5. НРГ е обективен развой, учреден на научни способи. Включването в НРГ е неповторим развой, защото се основава на „ използване “, а не на „ броене от къща в къща “. Това значи, че всяко лице в Асам би могло да изиска да бъде включено в листата въз основа на документи, която да потвърждава потекло, водещо началото си от правоимащо лице, т.е. лице, което е било гражданин на Асам към 24 март 1971 година

6. Това е недискриминационен развой, който не оставя място за преднамереност и неправда. Видно от формуляра за кандидатстване за въвеждане на данни в НРГ, в заявката няма колона, която да изисква религията на заявителя.

7. Всеки, който е изключен от листата на този стадий, има право да подаде тъжба до избрания Трибунал в границите на 120 дни след приемане на съобщение за изключване. Всички обжалвания и изключени каузи ще бъдат прегледани от Трибунала, т.е. посредством правосъден развой. Съдебният развой ще стартира едвам след приключване на периода за обжалване. След това всеки, който към момента не е задоволен от решението за изключване, ще има право да се обърне към Върховния съд на Асам и по-късно до Върховния съд.

8. Изключването от НРГ не оказва въздействие върху правата на обособените поданици на Асам. Тези, които не са в окончателния лист, няма да бъдат арестувани и ще продължат да се употребяват от всички права както преди, до момента в който не се изчерпат всички налични средства според закона. Това не трансформира изключеното лице в човек „ без поданство “. Също не го третира и като „ чужденец “ в правния смисъл на термина. Такива хора няма да бъдат лишени от законовите права, от които са се употребили преди.

9. Правителството на Индия даже ще спомага за даването на инструкции по какъв начин хората да се оправят с сходни тъжби. Чрез окръжните органи за правно обслужване държавното управление планува да дава правна помощ на нуждаещите се. Щатът Асам подсигурява даването на безвъзмездна правна помощ на всяко лице, изключено от листата, което не е в положение да си разреши правна помощ. Това се прави, с цел да се даде опция на хората, изключително на пластовете в неравностойно състояние, да имат достъп до допустимо най-хубавата правна помощ.

10. За да форсира процеса на приемане на заявки за включване, държавното управление на щата в допълнение прибавя 200 съдилища към съществуващите 100 трибунала. Други 200 трибунали ще бъдат основани от щата Асам до декември 2019 година Трибуналите ще бъдат основани на равнище региони от блокове за улеснение на жалбоподателите.

11. Индия, като най-голямата народна власт в света, е утвърдила „ равни права за всички “ и „ съблюдаване на върховенството на закона “ в своята Конституция. Независимата правосъдна система и изцяло независими държавни институции, работещи в отбрана на правата на индивида, са неразделна част от нашата политическа конструкция и обичаи. Всяко решение, което бъде взето по време на процеса на използване на НРГ, ще бъде вземано в границите на индийското законодетелство и ще подхожда на демократичните обичаи на Индия.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР