Всеки, който е гледал Пазители на галактиката 3, може да

...
Всеки, който е гледал Пазители на галактиката 3, може да
Коментари Харесай

Кучешките мозъци са се увеличили драстично за 150 години, кучетата поумняват все повече

Всеки, който е гледал " Пазители на галактиката 3 ", може да ви каже какъв брой положително куче е говорещото, психокинетично галактическо кученце Космо. Ако в миналото сте гледали личното си куче и сте се чудили за какво не може да приказва или да подвига неща с мозъка си, по-добре внимавайте какво си пожелавате. Учените неотдавна откриха, че мозъкът на средностатистическото куче е повишен доста през последните 150 години, и въпреки това да не значи, че внезапно ще стартира да води диалог, това е начало.


Според „ Science Alert “ нови проучвания демонстрират, че актуалните практики на отглеждане са довели до увеличение на размера на кучешките мозъци спрямо техните кучешки предшественици. Многобройни проучвания демонстрират, че опитомяването на диви животни - прасета, котки, овце и така нататък - води до фрапантно понижаване на относителния размер на мозъка им, само че кучетата наподобява са единственото изключение.

Учените считат, че относителната сигурност, която идва от живота с хора в съпоставяне със независимия живот, е това, което води до това понижаване на сивото вещество. Очевидно непрекъснатото терзание за това дали ще останеш жив изисква повече мозъчна сила, в сравнение с да се излежаваш по през целия ден в колибка или котешко легло и да ти носят храна. И до момента в който относителната сигурност на опитомяването се придвижва върху кучето, по някаква причина намаляването на мозъка не се отразява.

Изследването демонстрира, че когато кучетата са били опитомени за първи път преди хиляди години, мозъците им - или най-малко частите, свързани с чифтосването, избягването на хищници и лова - в началото са се свили спрямо вълците, от които кучетата произлизат директно. И въпреки че едно куче, сходно на вълк, към момента има мозък с 24% по-малък от този на дивия си братовчед, колкото повече кучето се отдалечава генетично от вълка, толкоз по-голям е неговият мозък.

Учените изследвали 159 породи кучета, в това число някои вълци, и открили, че актуалните практики на отглеждане от последния век и половина са провокирали непретенциозно повишаване на когнитивните елементи на кучешките мозъци. Най-голям растеж, както бе упоменато нагоре, има при породите, които минимум наподобяват на своите вълчи предшественици. Учените оферират няколко теории за това за какво тези " положителни момчета " последователно стават по-умни.


Първоначално откриватели от Швеция изясняват по-големите кучешки мозъци с все по-сложните задания, които кучетата би трябвало да извършват с развиването на обществото. Изследователите изричат догатката, че кучетата, отглеждани за пастирство или спорт, естествено ще развият по-големи мозъци. Колкото и разумно да звучи тази доктрина, тя се оказва погрешна вследствие на по-нататъшни проучвания.

Проучванията демонстрират, че единственият фактор, който наподобява оказва въздействие върху относителния размер на мозъка на актуалните кучета, е до каква степен породата се разграничава генетично от вълците. Оказа се, че функционалността на породата и други фактори като размер на кучилото или междинна дълготрайност на живота, са без значение. Това накара други учени да изкажат теорията, че нуждата да се ориентират в по-сложна обществена среда, урбанизацията и нуждата да се приспособяват към повече правила и упования са довели до това, че всички модерни породи кучета имат космически мозъци.

Каквато и да е повода, едно е несъмнено - най-хубавият другар на индивида става все по-умен. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР