Всеки иска домът му да е красив, спретнат и уютен.

...
Всеки иска домът му да е красив, спретнат и уютен.
Коментари Харесай

Удобство и уют: В Швеция не слагат завеси на прозорците. Защо?

Всеки желае домът му да е хубав, подреден и комфортен. Понякога обаче, в старанието си да превърнем жилището си в идеалното място за живеене, реализираме тъкмо противоположното.

Претрупвайки дома си с всевъзможни предмети, мебели и интериорни аксесоари несъзнателно го трансформираме в антонима на улеснение и уют.

В Швеция да вземем за пример, локалните поданици имат доста елементарен и елементарен трик, с чиято помощ трансформират жилището си в ярко и ведро място. Този необикновен трик може и да звучи необичайно за нашите географски ширини, само че в действителност внася уют.

Ако вечер се разхождате в жилищен регион на Стокхолм, просто се изненадвате по какъв начин хората, които живеят в тази страна не крият нищо в домовете си от минувачите. Шведите живеят без разстройване от тях и нямат плътни пердета на прозорците.

В тъмнината прозорците светят в къщите и... излиза наяве кой какво прави зад тези прозорци: работи пред компютър, храни домакински любим или подготвя вечеря.

Тук е добре да напомним срамната история на Наталия, която грубо си изпати за това, че не е спуснала пердетата в дома си преди да направи стриптийз на своя другар.

Работата е там, че в Швеция хората на практика не употребяват пердета. Понякога тънка транспарантна завеса може да е закачена на прозореца, само че от плътни пердета или щори, както е всекидневно при нас, с цел да не се вижда какво вършим в жилището си - това просто няма да го видите тук.

И няма значение, дали това е жилището на първия етаж и ли къщата насреща. Няма значение даже дали прозорецът ви гледа към оживена улица и хората минават всяка минута.

Има причина за тази шведска чудноватост - прозорци без пердета.

Факт е, че преди време е било неразрешено със закон да се окачват пердета на прозорците. Това е направено по няколко аргументи.

Първо, с цел да може всеки да види по какъв начин живее съседът му, какво има и дали въобще може да си го разреши.

И второ, с цел да може кралската защита, а по-късно и полицията да видят дали нещо нелегално става зад прозореца. Тоест, има цялост на дома, само че... към момента можете да гледате и контролирате, написа Факти.

Сега няма подобен наложителен закон за откритите прозорци, само че жителите към момента съвсем в никакъв случай не употребяват плътни пердета. Отчасти заради към този момент открития табиет, частично заради дребното количество дневна светлина, изключително през есента и зимата, заради географското разположение на страната.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР